TOP

Personeels-bv’s Miss Etam en Steps failliet, bijna 300 mensen op straat

Bijna driehonderd medewerkers van modeketens Miss Etam en Steps zijn hun baan kwijt, nadat de rechter afgelopen woensdag twee onderdelen van moederbedrijf Nxt Fashion van Martijn Rozenboom failliet verklaarde.

Het faillissement geldt niet voor heel Nxt Fashion, meldt curator Nils Reerink aan NRC, maar voor de bv’s waarin het winkelpersoneel van Miss Etam en Steps was ondergebracht. De arbeidsovereenkomsten van de in totaal 298 personeelsleden zijn beëindigd. Het is nog niet duidelijk wat er nu met de winkels, die vanwege de lockdown gesloten zijn, gebeurt. “Daarover wordt op dit moment overlegd”, zegt Reerink tegen de krant.

Geen salaris in januari

Begin februari werd al bekend dat de werknemers van Miss Etam en Steps samen met de ondernemingsraad en vakbond AVV zelf een faillissementsaanvraag voorbereidden, omdat ze over de maand januari geen salaris hadden ontvangen. Eigenaar Martijn Rozenboom liet toen aan het AD weten dat dit kwam door de verplichte winkelsluiting en het feit dat Nxt Fashion als startend bedrijf niet in aanmerking voor de NOW-regeling komt. De maatregelen is recent verruimd voor starters die tussen januari en juli 2020 begonnen zijn, maar Nxt Fashion valt daar met de oprichting in september buiten. Daartoe vroeg Rozenboom een week later zelf uitstel van betaling aan. Medewerkers en vakbond AVV vinden echter dat hij zich ten onrechte achter het mislopen van overheidssteun verschuilt.   

Omstreden ondernemer

Rozenboom nam afgelopen september meerdere formules van de failliete modegroep FNG over en bracht die onder in een nieuwe bv, Nxt Fashion. Naast Miss Etam en Steps ging het om Claudia Sträter, Expresso en Promiss. Claudia Sträter en Expresso werden vrijwel direct doorverkocht aan modeketen Van Uffelen, Promiss ging later over naar Paprika. Nxt Fashion ging zelf verder met Miss Etam en Steps, maar dat verliep al vanaf de start rommelig. Eind vorig jaar werden het distributiecentrum en hoofdkantoor failliet verklaard, en nu dus ook de personeelsbv’s. Oud-medewerkers en curatoren die in het verleden met Rozenboom te maken hebben gehad, waarschuwden hier in het NRC al eerder voor. De omstreden ondernemer heeft de reputatie om failliete ketens op te kopen, de voorraden met winst te verkopen en de formules vervolgens door te verkopen of te ontmantelen.

Foto: Textilia