TOP
Ciff

Bestseller opent duurzaamheidscentrum, Miss Etam en Steps mogelijke doorstart & CIFF schort beursactiviteiten op

Deense modegroep Bestseller gaat eigen afval recyclen in een duurzaamheidscentrum in Bangladesh, alle Deense beurzen van organisator CIFF worden voorlopig gecanceld en Cees-Jan Pen, lector De Ondernemende Regio van Fontys Hogescholen, voorspelt dat meer gemeenten overtollig winkelvastgoed zullen opkopen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 8 januari.

Miss Etam & Steps maken mogelijk een doorstart

Twee onderdelen van NXT Fashion, het moederbedrijf van Miss Etam en Steps, maken mogelijk een doorstart. Curator Nils Reerink is hierover in gesprek met het management. Dit meldt Retailnews vandaag. Het distributiecentrum en het hoofdkantoor , waar 116 mensen werkzaam zijn, werden eind vorig jaar failliet verklaard. Dit faillissement was door het bedrijf zelf aangevraagd. Directeur Martijn Rozenboom wees erop dat door de huidige lockdown de omzet in één keer was weggevallen. Daardoor konden de twee bedrijfsonderdelen niet langer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. De winkels, waar 365 mensen werken, vallen buiten het faillissement. Nils Reerink is positief over de kansen op een doorstart. Hij vertelt: “Het is duidelijk dat dit stuk van de organisatie nodig is om straks, als de winkels weer opengaan, door te kunnen draaien. Maar in welke vorm en met hoeveel mensen, daar kan ik nog geen uitspraken over doen.” De curator hoopt dat daar volgende week duidelijkheid over komt. NXT Fashion nam begin september Miss Etam en het veel kleinere Steps over na het faillissement van de Vlaamse modegroep FNG, net als de merken Expresso, Claudia Sträter en Promiss. Expresso en Claudia Sträter werden al snel doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. Promiss is in november overgenomen door het Belgische Paprika.

Bestseller lanceert duurzaamheidscentrum

Modegroep Bestseller heeft Fashion FWD Lab gelanceerd, een experimenteel duurzaamheidscentrum in Bangladesh dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe, milieuvriendelijke materialen, circulaire bedrijfsmodellen en innovatieve productietechnologieën. De keuze viel op Bangladesh omdat een aanzienlijk deel van de totale productie van de Deense modegroep hier plaatsvindt, met de nadruk op katoen. Fashion FWD Lab werkt hiervoor samen met GMS Composite Knitting, Bestseller’s grootste jerseyleverancier in Bangladesh. Volgens Bestseller bedraagt de geschatte hoeveelheid productieafval in Bangladesh 400.000 ton per jaar ​​en recylcet het land momenteel minder dan vijf procent van zijn afval in eigen land. Camilla Skjønning Jørgensen, Sustainable Materials & Innovation Manager van Bestseller, vertelt hierover tegen Sportswear International: “We werken in Bangladesh op dit gebied met een van onze grootste leveranciers om ervoor te zorgen dat ons productieafval wordt gebruikt in een ‘closed loop’- systeem, in een volledig transparante toeleveringsketen. Dit houdt in dat we de restanten recyclen tot nieuwe stijlen. We willen bekijken hoe we het katoenafval in Bangladesh kunnen houden en daar levensvatbare circulaire systemen kunnen opzetten. Het afval in Bangladesh houden is gunstig voor zowel een economisch en ecologisch perspectief.” Tot nu toe zijn Bestseller-merken Selected, Name It en Vero Moda goedgekeurd om deel te nemen aan dit project. In het voorjaar van 2022 zullen de eerste collecties gemaakt van het eigen afval gereed zijn voor verkoop.

About You breidt uit met tweedehands kleding

Het Duitse online modeplatform About You heeft in december van vorig jaar Second Love gelanceerd: een categorie bestaand uit tweedehands kleding. De eerste samenwerkingspartners zijn onder meer Vite EnVogue en Mädchenflohmarkt. Momenteel werkt het bedrijf aan een aanbieding voor klanten waarmee ze in de toekomst hun eigen tweedehands kledingstukken met retouren kunnen opsturen. Volgens About You omvat het Second Love-aanbod momenteel ongeveer 250.000 artikelen en bestaat het uit een breed scala aan merken, stijlen en prijssegmenten van haar partners. Een samenwerking met nieuwe partners, zoals de vintage leverancier VinoKilo, staat op de planning. Net als bij de nieuwe artikelen van About You zijn gratis verzending en retournering beschikbaar voor alle Second Love-artikelen. Over het algemeen hebben alle klanten een retourrecht van 100 dagen en voor artikelen uit het Second Love-assortiment een wettelijk herroepingsrecht van 14 dagen na ontvangst van de bestelling. Second Love-producten kunnen momenteel worden geleverd op verzendadressen in heel Duitsland. Levering naar andere landen staat op de agenda.

‘Ingrijpen door de overheid is legitiem’

Cees-Jan Pen, lector De Ondernemende Regio van Fontys Hogescholen, vertelt in een interview met Vastgoedmarkt dat meer gemeenten overtollig winkelvastgoed zullen opkopen. Hierin vertelt Pen onder andere over welke rol hij weggelegd ziet voor de overheid, bij het verminderen van de winkelleegstand. Pen: “Ik ben niet zo’n voorstander van het heffen van belasting op leegstand, boetes of bouwstops. Een deel van de leegstand is mede veroorzaakt door overheden die op te grote voet leefden. Vastgoedeigenaren daarvoor beboeten, zou ik niet rechtvaardig vinden. Goed gedrag stimuleren werkt volgens mij beter. Moedig die passieve of aarzelende vastgoedeigenaren aan met geslaagde praktijkvoorbeelden. De succesverhalen hebben vaak lokale of familiebedrijven in de hoofdrol.” Pen denkt niet dat de markt de winkelleegstand zelf kan oplossen. “De markt kan dat niet altijd in het tempo dat nodig is om te voorkomen dat er meer en grotere gaten in de winkelgebieden vallen. Snelle reductie van het aantal vierkante meters is nodig. Marktpartijen zijn daar niet altijd toe bereid. Voor winkelcentrum Arendshof 2 in Oosterhout (dat door de gemeente Oosterhout werd aangekocht, -red.) was een koper in beeld die 7.400 m2 retail wilde laten bestaan. De tijd waarin je dat als gemeente op zijn beloop laat is voorbij.” Overheidsingrijpen is volgens Pen dan ook een legitieme stap om sterkte achteruitgang te voorkomen. “Het uit de markt halen van overtollige vierkante meters winkelruimte kan ook te lang duren. Dan vind ik het ingrijpen door de overheid legitiem. Wat de gemeente Oosterhout doet, is een middel om iets uit het slop te halen als het vast blijft zitten, dus om sterke achteruitgang te voorkomen. Een mooi voorbeeld van een tijdelijke oplossing om een wegzakkende binnenstad weer uit het slop te krijgen. En te voorkomen dat de gatenkaas alleen maar groter wordt.” Het complete interview lees je op de website van Vastgoedmarkt.

CIFF schort beursactiviteiten op

De organisatie van CIFF en CIFF Kids meldt in een persbericht dat door de uitbreiding van de bestaande regelgeving door de Deense regering en de toenemende coronabeperkingen, alle Deense beursactiviteiten zijn opgeschort tot 28 februari 2021. “We hebben de moeilijke beslissing moeten maken om onze februari-editie te cancelen. Dit is geenszins een gemakkelijke of vrijwillige beslissing geweest, aangezien we herhaaldelijk van zowel exposanten als bezoekers horen hoeveel iedereen ernaar uitkijkt om eindelijk weer fysiek te ontmoeten. En we zullen het allemaal weer doen – binnenkort!”, aldus het persbericht. CIFF meldt de zomereditie in Kopenhagen in augustus 2021 wel op de agenda te hebben gezet en organiseert tot die tijd CIFF Digital: een online platform dat is ontworpen om modeprofessionals over de hele wereld te informeren en te verbinden. Het CIFF Global Relations-team gaat er hierbij voor zorgen dat internationale kopers rechtstreeks worden verbonden met exposerende merken.

Foto: CIFF