TOP

70 Procent winkeliers heeft geen geld voor voorjaarsgoederen, winkels mogelijk open voor afhaal en personeel Miss Etam en Steps wacht nog op salaris

Mode- en schoenenwinkels mogen vanaf volgende week mogelijk de deuren openen voor clikc&collect en 70 procent van de retailers kan voorjaarsgoederen niet betalen. Verder: de douane waarschuwt voor extra kosten Britse webshops. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 1 februari.

70 procent winkeliers kan voorjaarsgoederen niet betalen

Ruim 70 procent van de winkeliers kan de voorjaarsgoederen niet betalen als gevolg van onder meer verplichte winkelsluiting tijdens de lockdown, meldt Inretail na onderzoek onder duizend ondernemers. Bijna 85 procent van de winkelondernemers ervaart extreme mentale druk. Daarvan geeft 33 procent aan het nog minder dan een maand vol te kunnen houden bij gebrek aan liquide middelen en 35 nog maximaal twee maanden, staat in het persbericht. De brancheorganisatie vindt dat het afhalen van bestellingen bij de winkel vanaf woensdag groen licht moet krijgen, evenals het op afspraak kopen in de winkel. “De stap daarna is het weer snel en slim openen van winkels. Er is een datum nodig om naar toe te werken.”

De stress bij mode- en schoenenwinkeliers is hoog nu de winkels wegens de lockdown verplicht dicht zijn. Tachtig procent vraagt zich af of hun bedrijf wel blijft bestaan. Voor de meeste ondernemers zijn de omzet uit online verkopen en de steunmaatregelen onvoldoende om te kunnen overleven. Ruim 55 procent van de ondernemers geven aan dat hun banken nauwelijks meedenken in het vinden van oplossingen voor de huidige liquiditeitssituatie, aldus Inretail. Volgens de brancheorganisatie hunkeren ondernemers naar perspectief en kijken ze uit naar scenario’s voor het versoepelen van alle coronamaatregelen.

Douane waarschuwt voor extra kosten Britse webshops

Mensen realiseren zich nog onvoldoende dat bestellen bij Britse webshops na de Brexit extra kosten met zich meebrengt. Dat meldt de Douane in een persbericht. Met ingang van 1 januari 2021 gelden dezelfde regels voor bestellingen uit landen als de Verenigde Staten of China: je betaalt btw over aankopen die €22 of meer kosten. Verder worden er invoerrechten in rekening gebracht als de aankoopwaarde hoger is dan €150. In beide gevallen betaal je de bijkomende kosten aan de pakketbezorger, die daarvoor ook inklaringskosten rekent. Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane: “Als gevolg van corona shoppen steeds meer mensen online. Ook bij Britse webshops. Daarom vragen we mensen nu rekening te houden met de veranderde regels over het betalen van btw en invoerrechten. Als je je hier niet van bewust bent, kan dit een vervelende verrassing zijn.”

Winkels tot begin maart open voor click&collect

Winkels blijven tot 2 maart dicht, maar het kabinet wil ze wel open laten gaan voor het afhalen van online en telefonische bestellingen. Dat meldt de NOS. Ook horecazaken en andere gelegenheden als bioscopen en theaters blijven tot die datum gesloten. De versoepeling gaat naar verwachting in op 10 februari. Heropening van winkels zit er tot begin maart niet in, zeggen Haagse bronnen. Morgen maakt het kabinet een definitief besluit. Op dit moment mogen onder meer doe-het-zelfzaken, eet- en drinkgelegenheden, bibliotheken en coffeeshops open zijn voor afhalen, daar komen mogelijk dus kledingzaken, boekhandels, meubelwinkels en tuincentra bij. De huidige coronamaatregelen worden vanaf 9 februari met drie weken verlengd. Op 23 februari wil het kabinet een besluit nemen over de periode na 2 maart. Als de besmettingscijfers daartoe aanleiding geven, kan er tussentijds via maatwerk eventueel wat versoepeld worden, benadrukken de bronnen. Morgen geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie.

Personeel Miss Etam en Steps wacht op salaris

Het personeel van Miss Etam en Steps hebben over de maand januari 2021 nog geen salaris gekregen, omdat UWV eigenaar NXT Fashion heeft bestempeld als nieuwe onderneming, staat in een persbericht. En nieuwe bedrijven komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen. NXT Fashion is het daar niet meer eens. Het ‘oude’ Miss Etam en Steps zijn voortgezet, zo redeneert het bedrijf, weliswaar in afgeslankte vorm, maar ook met het personeel dat vóór het faillissement al in dienst was. Next Fashion had een beroep gedaan op de NOW-regeling, dat door het UWV wordt uitgevoerd, vanwege de verplichte winkelsluitingen tijdens de lockdown. Hiermee wil het de salarissen uitbetalen van de circa 300 medewerkers. “We zijn druk bezig om aan te tonen dat we niet zomaar een nieuwe werkgever zijn maar dat we een doorstartende partij zijn en dat we dus wel recht hebben op deze steunmaatregelen”, zo heeft de directie van NXT Fashion aan het personeel laten weten. NXT Fashion verwacht in de loop van de komende week meer duidelijkheid van het UWV.

Beeld: Textilia