TOP

Laatste Brenninkmeijer weg bij C&A, Mango breidt uit in Nederland en Hooijer Footwear Group neemt Lazamani over

De laatste telg van de familie Brenninkmeijer is weg bij C&A, schoenenmerk Gabor stopt leveringen aan Rusland en er is een streep gezet door de investering van Dragon’s Den in Tiny Library. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 9 juni.

Foto: Mango

Laatste Brenninkmeijer weg bij C&A

Eric Andrew Brenninkmeijer  vertrekt bij C&A Europa. Dat meldt Retailtrends. Hij werkte sinds sinds 1990 bij het kledingconcern. Met dit vertrek verdwijnt het laatste lid van de familie uit het management. Brenninkmeijer stapt over naar moederbedrijf Cofra Holding, het is niet bekend wat hij daar precies gaat doen. Bij C&A was hij de laatste jaren verantwoordelijk voor het toezicht op alle winkels. Hij leidde de keten onder meer in de Benelux en later in Duitsland. Zijn taken worden overgenomen door Jason Morgan, die in april dit jaar werd aangesteld als coo. Die functie bestond nog niet bij C&A. Giny Boer is sinds 2020 CEO van C&A. Zij nam het stokje over van Edward Brenninkmeijer.

Gabor stopt leveringen aan Rusland

Gabor heeft leveringen aan Rusland stopgezet, zo meldt het in een persbericht. Dat heeft het schoenenbedrijf al in maart 2022 gedaan, zo meldt het in een persbericht. Reden is de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne. “Wij volgen deze oorlog met ontzetting”, zegt Achim Gabor, die het familiebedrijf in de tweede generatie leidt. “Voor mij was het een vanzelfsprekende beslissing om geen goederen meer naar Rusland te sturen.” Het hoofdkantoor van Gabor is gevestigd in Duitsland, daarnaast heeft het bedrijf eigen productiefabrieken in Slowakije en Portugal. In Slowakije komen vooral veel vluchtelingen aan, meldt Gabor, omdat het land direct aan Oekraïne grenst. De schoenenfabrikant heeft daarom ook geld en goederen geschonken. Verder helpt Gabor bij de integratie en heeft al ongeveer 30 vluchtelingen een baan kunnen geven binnen het bedrijf.

Streep door investering dragons in Tiny Library

Verhuurplatform voor baby- en kinderartikelen Tiny Library krijgt toch niet de in het televisieprogramma Dragons’ toegezegde €500.000 van dragons Pieter Schoen en Manon van Essen. Dat meldt Quote. Uit boekonderzoek bleek de cijfermatige onderbouwing anders in elkaar te zitten dan tijdens de uitzending was gesteld door oprichter Julie Munneke Tromp. “Wij moesten helaas tot de conclusie komen dat een aantal cijfers anders waren dan dat werd verwacht”, licht Schoen toe. “Hierdoor zijn we afgehaakt. Dit vinden wij ook jammer, omdat wij met een groot team veel tijd en energie erin stoppen. Wij zijn heel enthousiast over het idee. Maar om een investering van €500.000 op te halen, moet het wel kloppen met hetgeen wij hebben gehoord in de opname.” Volgens Julie Munneke Tromp zit het anders. “Het is niet zozeer dat de cijfers anders zijn dan geschetst, want alles wat ik in de opname heb gezegd, dat klopt. Maar er was wel een verschil in visie, voornamelijk over duurzaamheid versus winstgevendheid. Schoen en Van Essen zijn daarnaast ook gewend met langere looptijden te werken. Wij focussen ons nu nog heel erg op dat eerste babyjaar, daarna groei je eruit; dat is een andere termijn qua looptijd dan wanneer je, zeg, een Netflix-abonnement afsluit, dat eindeloos door kan lopen.” Daar sleutelt Tromp nu dan ook aan.

Mango opent eerste winkel met nieuw concept in Leiden

Modeketen Mango heeft een nieuwe winkel geopend in Leiden en het is de eerste in ons land met het nieuwe, op de Middellandse Zee geïnspireerde concept: New Med. Dit concept draait wel al in enkele Europese flagshipstores van de modegroep, zo staat in een persbericht. De winkel is gevestigd op Haarlemmerstraat 95, heeft een verkoopoppervlakte van 550 m2 en heeft de Woman en Kids-lijnen op voorraad. Het is de dertigste winkel voor Mango in ons land, inclusief franchisewinkels. Deze opening markeert tevens het startpunt van een uitbreidingsplan dat het bedrijf na enkele jaren van ontwikkeling en positieve resultaten in Nederland zal uitrollen. Dit jaar wil het bedrijf zijn aanwezigheid op de Nederlandse markt op twee manieren versterken: enerzijds door de opening van drie nieuwe winkels in grote en middelgrote steden als Utrecht, Tilburg en Groningen; en anderzijds met de renovatie van zijn winkelnetwerk om het aan te passen aan het New Med-concept, geïnspireerd op de mediterrane cultuur en levensstijl.

Hooijer Footwear Group lijft Lazamani in

Het schoenenmerk Lazamani is overgenomen door de Hooijer Footwear Group, zo staat in een persbericht. Het merk, dat 25 jaar lang in handen was van wijlen Franco Jansen en Miranda Schreiner, staat bekend om zijn vrolijke collectie met grappige details. Jansen overleed eind oktober 2020. Schreiner: “Franco en ik zeiden al jaren tegen elkaar dat mocht er een dag komen dat we het van de hand willen doen, dan is Hooijer de enige die we Lazamani gunnen en toevertrouwen. En nu is het zover.” Schreiner dacht steeds vaker na over opvolging. “Kinderen hebben we niet − de schoenen waren onze kinderen − dus dat we buitenshuis op zoek moesten naar opvolging wisten we al langer. Maar we wilden nog lang niet stoppen; Lazamani gaf ons enorm veel plezier. Maar tijden veranderen. Franco overleed, ik merk dat ik ouder word en ondertussen draait de wereld in een razend tempo door. Lang verhaal kort: een jaar geleden belandde er een brief van mijn hand op de mat bij Hooijer.”

Hilko Hooijer laat weten dat hij en Schreiner tijdens het eerste gesprek volledig op één lijn lagen. “De collecties van Lazamani zijn sterk en de prijs/kwaliteit-verhouding is ronduit goed. Dus toen Miranda aangaf dat het DNA en de hele werkwijze van het merk ongewijzigd moest blijven, waren we het daar volledig mee eens. Mede daarom gaat het huidige Lazamani-team autonoom verder, alleen dan onder de vleugels van Hooijer. En noem het toeval of niet, maar toen die brief van Miranda kwam, waren we net brandowner geworden van Jan Jansen. Jan is de oom van Franco en in beide merken komt de rebelse kant van de familie Jansen naar voren. Hoe mooi is het dat beide merken nu in één huis vertegenwoordigd zijn.”