TOP

Iets drukker in de winkelstraten, schuldeisers Hema maken zich op voor strijd en ING verwacht diepe recessie

Het wordt weer iets drukker in de winkelstraten, de schuldeisers vanHema maken zich op voor een strijd met de eigenaar Marcel Boekhoorn en ook ING verwacht een diepe recessie. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 8 april.

Iets drukker in de winkelstraten

De stilte is de winkelstraten tijdens deze coronacrisis lijkt volgens bureau RMC de ondergrens te hebben bereikt. Na een paar weken van flinke afname ten opzichte van de week ervoor, lijkt de drukte in de winkelstraten nu te stabiliseren en zelfs iets toe te nemen. Ten opzichte van vorig jaar is de drukte nog steeds flink afgenomen, met 77,9 procent, maar ten opzichte van de week ervoor is de drukte met 4 procent toegenomen. De stijging is sinds dinsdag 31 maart zichtbaar en was op z’n grootst op  zondag 5 april toen het een zonovergoten dag was. Het was toen 32 procent drukker dan vorige week en 83 procent rustiger dan vorig jaar. De grootste afnames zijn nog steeds te zien in de winkelstraten van de grote steden, met de Amsterdamse binnenstad als uitschieter. Zo liet de Kalverstraat op donderdag 2 april een drukte-afname van 90 procent zien ten opzichte van vorig jaar, al was het er wel weer 20 procent drukker dan de week ervoor.

Schuldeisers Hema maken zich op voor strijd

De schuldeisers van de Hema maken zich op voor een strijd met eigenaar Marcel Boekhoorn nu hij ze om een ‘offer’ heeft gevraagd, meldt onder meer Nu.nl. Gisteren meldde het FD dat de ondernemer in juni 50 miljoen euro moet aflossen en dat hij er wel eigen geld voor wil aanspreken, maar alleen als de schuldeisers een deel van het geld kwijtschelden. De huidige schuldeisers verwijten Boekhoorn onder meer dat hij voor het uitbreken van de coronacrisis die schulden niet heeft teruggebracht. Een van de geldschieters stelt in het FD dat zij ook best bereid zouden zijn meer geld in het warenhuis te steken, maar dat ze dan wel mede-eigenschap willen.

Nederlandse ondernemers willen mondkapjes modieus maken

Door de coronacrisis zien we wereldwijd een toename van het gebruik van mondkapjes om besmettingen te voorkomen. In Nederland zien we mondkapjes nog niet veel in het straatbeeld en om daar verandering in te brengen, wordt er in ons land gewerkt aan modieuze exemplaren door The Fashion Filter uit Eindhoven en By Brown Tailoring uit Amsterdam, schrijft Bright. Modeontwerper Melanie Brown van By Brown tailoring maakt ze voor gemeentewerkers in Brabant en desgevraagd voor particulieren. “Ik ben erg voor de promotie van het dragen van mondkapjes. Als iedereen er een zou dragen zou dat ons beter beschermen.”

ING verwacht ook dit jaar diepe recessie

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 à 8 procent, verwachten de economen van ING, aldus de NOS. Eerder voorspelde het Centraal Planbureau dat ook; dat verwacht een krimp van 7,7 procent. Op basis van pintransacties, vluchten en omzetten van winkels, schat ING dat in april en mei ongeveer een vijfde deel van de economie stilligt. Als de maatregelen om het virus terug te dringen tegen de zomer worden teruggeschroefd, zou je in een ‘basisscenario’ uitkomen op een krimp van 6 à 8 procent.

Het verschil met de crisis van 2008 is volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom, dat destijds de recessie minder diep was, maar langer duurde. “Nu gaan we pijlsnel naar beneden, naar een diep dal. Maar door massieve overheidssteun en een relatief gezonde financiële sector kan de economie ook snel weer opklimmen. Het is nu meer een V-vorm.” De bank benadrukt wel dat de onzekerheden in economische voorspellingen nu heel groot zijn, omdat veel onduidelijk is over hoe de coronacrisis zal verlopen.

Kleding- en schoenenprijzen stabiel in maart

De prijzen van kleding en schoenen hebben in de maand maart vrijwel het normale seizoenpatroon te hebben gevolgd, meldt Modint. Wel is er minder verkocht, schrijft de organisatie: ’75 procent is een cijfer dat rondgaat, maar hier ontbreken nog cijfers bij het CBS’. De prijzen voor kleding kwamen gemiddeld gelijk uit als in maart 2019, de prijzen voor schoenen daalden iets. Door de coronacrisis ligt de verkoop halverwege maart in een aantal branches volledig stil. Desondanks heeft CBS prijzen kunnen verzamelen voor de consumentenprijzenindex, waaronder kleding en schoenen (zie grafiek hieronder). Consumentenprijzen worden in Nederland sinds begin dit jaar niet meer fysiek in de winkel waargenomen, maar verzameld via onder meer transactiedata en webscraping (software waarmee informatie van webpagina’s kan worden gehaald, red.). Hierdoor ondervindt de waarneming van de prijzen van producten en diensten weinig hinder van de overheidsmaatregelen in verband met de corona-crisis.