Nieuwsgierig naar de artikelen achter de inlog van textilia.nl?

30 dagen gratis toegang

TOP

Armani schuift zomercollectie seizoen door, C&A beëindigt contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden, Hema-eigenaar vraagt schuldeisers om offer

Giorgio Armani schuift zijn zomercollectie door na de lockdown, C&A beëindigt contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden en Hema-eigenaar Boekhoorn vraagt schuldeisers om een offer. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 7 april.

Hema-eigenaar vraagt schuldeisers om offer

Om te voorkomen dat Hema failliet gaat, heeft eigenaar Marcel Boekhoorn zijn schuldeisers gevraagd om over te gaan op schuldsanering. Het FD schrijft dat de ondernemer in juni 50 miljoen euro moet aflossen en dat hij er wel eigen geld voor wil aanspreken, maar alleen als de schuldeisers een deel van het geld kwijtschelden. Vorige week schreef Hema-topman Tjeerd Jegen een brief aan de verhuurders van Hema-panden waarin hij zijn zorgen over het voortbestaan van de warenhuisketen uitte. Om bankroet te voorkomen moesten Hema’s belangrijkste zakenpartners, onder wie de verhuurders, al een offer brengen.

Copenhagen Fashion Week gaat vooralsnog door

Nu het coronavirus ook veel mode-events raakt,  is het tevens moeilijk te voorspellen hoe de Copenhagen Fashion Week SS21 van augustus zal verlopen. Daarom hebben Copenhagen Fashion Week, beurzen CIFF en Revolver en brancheverenigingen Dansk Fashion and Textile (DM&T) en Wear een nauwe samenwerking opgestart voor de komende editie van de modeweek, die in de eerste week van augustus 2020 op de kalender staat. Dat meldt onder meer Copenhagen Fashion Week op zijn website. Vooralsnog wil de organisatie het event laten doorgaan, maar wel aangepast aan de huidige situatie van de sector. “De meeste bedrijven worden getroffen door het coronavirus en missen simpelweg inkomsten en liquiditeit. Het beste wat we in deze tijd van crisis kunnen doen, is uitzoeken hoe we de beste voorwaarden kunnen creëren op het gebied van verkoop, zaken en public relations”, zegt ceo Cecilie Thorsmark.

C&A zegt contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden op

Modewinkelketen C&A heeft het grootste deel van haar contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden opgezegd, schrijft RTL Z. Volgens Human Rights Watch (HRW) wil het bedrijf ook voor orders die al geproduceerd zijn of die nu in productie zijn niet meer betalen. Daarnaast zou het concern met terugwerkende kracht tot 1 januari, korting vragen op zendingen. C&A geeft aan dat het inderdaad contracten heeft stopgezet. De kledingketen zegt geen andere keuze te hebben. “Vanwege het coronavirus hebben we 1400 winkels in Europa moeten sluiten. We kunnen het verlies niet compenseren door uitgaves in de online shop. Door deze buitengewone omstandigheden richten we ons op het behouden van de liquiditeit.” Het bedrijf stelt wel dat het ‘haar verantwoordelijkheid jegens medewerkers en leveranciers nakomt.’

Armani schuift zomercollectie door

Mode-ontwerper Giorgio Armani grijpt de coronacrisis aan om de industrie op te roepen tot verandering. In een open brief aan WWD noemt hij de huidige stand van zaken in de mode-industrie absurd met ‘de overproductie van kleding en het niet afstemmen van het weer op de commerciële seizoenen’. “Ik vind het absurd dat in het midden van de winter men alleen linnen jurken in de winkels vindt en alpaca jassen in de zomer”, zegt hij onder meer. Zelf geeft hij het voorbeeld van hoe het volgens hem moet: “Na de lockdown blijven de zomercollecties in ieder geval tot begin september in de boetieks, want dat is natuurlijk. En dat zullen we vanaf nu doen.”

Dior lanceert virtuele boetiek

Modehuis Dior heeft een virtuele beautyboetiek gelanceerd. Dat meldt onder meer Vogue. De virtuele winkel is bijna identiek is aan hun Parijse winkel op de Champs-Élysées. Door op pijlen te drukken kan de winkelbezoeker langs de verschillende stellages ‘lopen’ en de producten bekijken en kopen. Er zijn ook videoclips over specifieke items te zien, die het gevoel van hun beautyproducten zo naar je woonkamer halen. De 3D-boetiek verandert zes keer per qua inrichting en assortiment.