TOP

Hoe onderhoud je een jeans?

Levi’s ceo Chip Bergh vertelt tijdens de Fortune Brainstorm Green op 19 mei 2014, een congres over duurzame oplossingen in Laguna Niguel (California) , over het onderhouden van een jeans. Het advies: “Was je jeans nooit!”

“Stop met het wassen van jeans,” zegt Levi’s topman Chip Bergh tijdens een congres over milieu en duurzaamheid. “Dat is beter voor de pasvorm en het milieu.”

Zelf heeft Bergh zijn broek al één jaar niet gewassen en deze ziet er nog mooi uit. In plaats van een wasmachine te gebruiken haalt hij vlekken weg met een spons of een tandenborstel. “ Ik heb er nog geen vreemde huidziekte aan overgehouden,” zegt de ceo.

“Het is algemeen bekend dat er in de jeansindustrie veel water verspild wordt,” vervolgt de ceo.  “De helft van deze verspilling vindt plaats tijdens het productieproces en de andere helft is na de aankoop van de jeans. Als je stopt met het wassen van jeans neemt de waterverspilling al met 50 procent af.”

Duurzaamheid
Levi’s heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Levi’s is de ultieme duurzame kleding,” zegt Chip Bergh. Zo heeft Levi’s in 2013 een premium capsulecollectie uitgebracht in samenwerking met Dockers.com genaamd ‘Wellthread’. Het productieproces van deze jeans is volledig duurzaam. “Omstandigheden voor het personeel zijn verbeterd maar er wordt bij de productie ook minder water en chemicaliën gebruikt.” Tot nu toe is deze ‘premium collectie’ alleen in Europa verkrijgbaar en in de webshop van Dockers. Prijzen van deze jeans liggen iets hoger dan normaal, volgens Bergh.

Ook de Levi’s winkel in de Amsterdamse Kalverstraat is volgens de duurzaamheidsstandaard ingericht. Het hele interieur bestaat uit gerecyclede materialen zoals houten kerkbanken en zijn de paskamers gemaakt van oude deuren en planken. 

Bekijk het interview met Levi’s topman Chip Bergh hieronder: