TOP

Hoe maak je een app voor je bedrijf?*

De Spaanse modeketen Mango heeft beeldherkenning toegevoegd aan haar mobiele app. Maar waar moet je op letten als je een app wil maken voor je bedrijf? Textilia geeft tips.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van apps. Online heeft een groot deel van de toekomst in handen en een leuke app maakt het aantrekkelijker voor de klant om jouw bedrijf te bezoeken. De Spaanse modeketen Mango heeft sinds deze week beeldherkenning ingevoerd waardoor consumenten alleen nog maar een product hoeven te scannen en ze worden al doorgestuurd naar de productpagina in de webwinkel. Het wordt de klant allemaal extra makkelijk gemaakt in een tijd dat we minder tijd hebben. Daarom geeft Textilia een aantal tips over hoe je het beste een app kunt maken voor je bedrijf. Let wel op: een app maken is niet goedkoop!

Idee
Begin nooit zomaar ergens. Als je een app wil maken, moet je ook een goed en origineel idee ervoor hebben. Dit is één van de meest belangrijke stappen. Er zijn namelijk intussen meer dan een miljoen apps op de wereld dus die van jou moet er tussenuit springen. Bedenk iets waar je klant iets aan heeft. Let daarbij vooral goed op je doelgroep die je wil aanspreken en pas lettertype en inhoud hierop aan. Stap dus niet zomaar naar een app ontwikkelaar toe maar werk je idee eerst volledig uit. Zorg dat je een helder beeld hebt van wat je wil en schrijf het uit. Bedenk ook alvast of je wil dat je klant voor de app gaat betalen, dit wordt sneller gedaan bij spelletjes dan bij een bedrijfsapp.

Zelf programmeren
Er zijn twee manieren om zelf een app te maken. De eerste en de goedkoopste manier is door het zelf volledig te programmeren. Een nadeel hiervan is dat het veel tijd kost om dit onder de knie te krijgen. Dit is iets waar professionele programmeurs jaren lang voor hebben gestudeerd. Je zou online een cursus kunnen volgen maar ook ieder besturingssysteem heeft weer een andere programmeertaal. Zo is Android heel anders dan iOS. Als je al ervaring hebt met programmeren is dit misschien een idee, zo niet dan kun je beter gebruik maken van een van de twee methodes hieronder.

App maker
De makkelijke manier om zelf een app te maken is door een app maker te gebruiken. Dit is een website waarmee zelfs een kind een app in elkaar kan zetten. Het is makkelijk te gebruiken en in stappen wordt uitgelegd wat je moet doen. Maar ook hieraan zitten nadelen. Een app maker kost meestal ongeveer tachtig dollar per maand. Dit bedrag kan dus in een jaar al oplopen naar 1.000 dollar en een gratis pakket komt vaak met veel beperkingen. Daarnaast ziet je app er ook snel amateuristisch uit. Als je een simpele app wil kun je dus een app maker gebruiken maar voor een goede, aantrekkelijke app kun je beter naar een professional.

Laten programmeren
De meest makkelijke manier is een app laten maken door een professionele programmeur. Met je uitgewerkte idee ga je naar het bedrijf waar zij het volledig voor je uitwerken. Maar professionele hulp mag ook wat kosten. Een basispakket kost al snel 5.000 euro en als je het iets uitgebreider wil dan kan het bedrag oplopen tot 30.000 euro – soms zelfs 100.000 euro. Vooral grote bedrijven maken dan ook gebruik van hiervan.

Appstore
Als je app af is, kan het geplaatst worden in de appstore. Sommige winkels willen echter eerst je app goedkeuren, zoals bij Apple. Je app moet dan aan bepaalde eisen voldoen. Zodra het is goedgekeurd, kan iedereen je app downloaden.

Conclusie
Maak dus de afweging of je überhaupt een app wil en hoe je het wil maken. Kan je zelf al goed programmeren, dan is dat de goedkoopste oplossing. Vind je het niet erg om een amateuristische app te hebben en niet zo veel geld kwijt te zijn, dan kun je gebruik maken van een app maker. Is een app voor jou het geld dubbel en dwars waard en denk je veel meer webtraffic hierdoor te krijgen, dan kun je het best een professional inschakelen. Je kan ook altijd onderzoek laten doen door een onderzoeksbureau om erachter te komen wat de behoeftes zijn van je klanten op dit gebied.