TOP

CBS: Omzet kleding en schoenen weer in de min

In de mode en de schoenen gaat het de afgelopen twee kwartalen steeds slechter. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Net als in het tweede kwartaal, gaat het in het derde kwartaal van 2014 steeds slechter in kleding- en schoenenwinkels. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In de non-foodsector namen de verkopen toe met 0,9 procent maar door de prijsdaling van 1,1 procent werd er toch minder omzet behaald. Door de wisselende prestaties van de kledingwinkels, zag augustus er erg positief uit maar kromp in september het volume juist sterk.

Omzet zakt weg
In het derde kwartaal van 2014 zakte de omzet sterk weg voor de schoenen- en kledingwinkels met een omzetdaling van drie procent. De verkopen en de prijzen daalde daarbij beiden met ongeveer 1,5 procent. Zelfs de hoge uitgaven van 7,6 procent in augustus konden dit niet tegenhouden.

Dameskleding gaat slecht
Bovenkledingwinkels, schoenenwinkels en textielsupermarkten zagen een kleine omzetstijging in het tweede kwartaal van dit jaar maar zakten in het derde kwartaal. In de bovenkleding zagen ze de omzet met 0,9 procent dalen, in de schoenenwinkels met 4,7 procent en in de textielsupermarkten met 3,6 procent. De dameskleding is er nog het slechtst aan toe en noteerde weer een sterke krimp (6 procent).

Totale detailhandel
In de totale detailhandel zakte de omzet miniem doordat de prijzen harder daalden en het verkopen minder sterk groeide. Toch is het voor het eerst sinds 2008 dat twee kwartalen achter elkaar de verkoop groter was dan het jaar eerder. Met 166 faillissementen zijn er in het derde kwartaal van 2014 dertig procent minder bedrijven failliet verklaard vergeleken met vorig jaar. Dit komt vooral omdat er minder bedrijven in de non-foodbranche over de kop gingen. Het stijgende consumentenvertrouwen zorgt ervoor dat ook ondernemers er meer in gaan geloven. Het ondernemersvertrouwen is in het derde kwartaal van 2014 het hoogst sinds vier jaar met een 7.