TOP

G-Star beschuldigt Jack & Jones van plagiaat

G-Star gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen het Deense Bestseller. Het merk Jack & Jones zou specifieke kledingontwerpen hebben gekopieerd.

G-Star vindt dat Jack & Jones de look en feel van de jeansgigant imiteert. Ook zou Vila, een ander label van het Deense Bestseller, aan de haal zijn gegaan met Gemma Arterton, het campagnemodel van G-Star Raw. Vila startte de verkoop van een T-shirt met een print van de Britse actrice vlak nadat de G-Star-campagne met Gemma Arterton wereldwijd werd gelanceerd. De CEO van Bestseller, Anders Holch Povlsen, ontkent kwade opzet en hij legt de verantwoordelijkheid bij een Turkse leverancier.

Schadevergoeding
Bestseller had volgens G-Star geen formele toestemming om de afbeelding van Arterton te gebruiken. De Independent Talent Group, het agentschap van de actrice, eist schadevergoeding voor de inbreuk op de portretrechten van hun cliënt en ook fotograaf Robbert Erdmann gaat gerechtelijke stappen tegen Bestseller ondernemen.

Reactie Bestseller
Bestseller heeft nog geen officiële aanklachten binnen gekregen, maar het hoofdkantoor in Denemarken reageert verbaast op de beschuldigingen van G-Star. “G-Star vergeet dat ze twee zaken tegen ons hebben verloren in de Benelux”, aldus het hoofdkantoor in een schriftelijke reactie. “Twee verschillende rechtbanken hebben bepaald dat de ‘Zinko’-jeans van Jack & Jones geen kopie is van de ‘Elwood’.” De print van Gemma Alterton op het shirt van Vila en het feit dat de actrice het campagnemodel van G-Star Raw is, noemt Bestseller toeval.

Elwood
G-Star spande in 2009 twee zaken tegen H&M aan. In de eerste verdedigde het jeansmerk de G-Star Elwood succesvol tegen een H&M-kopie in Nederland. De tweede zaak tegen H&M waarin het G-Star handelsmerk Raw werd beschermd, werd ook door het merk gewonnen voor de gehele Europese Unie.