TOP

Franchisewinkels Telstar Sport & Fashion failliet verklaard

Op 21 april heeft de rechter het faillissement uitgesproken over een flink aantal winkels van sportmodeketen Telstar.

Telstar Sport & Fashion is het nieuwste slachtoffer in de reeks grote faillissementen die de retailsector de afgelopen weken teistert. Zes franchisewinkels en twee bv’s van de sportmodeketen werden op dinsdag 21 april failliet verklaard door de rechtbank Noord-Nederland.

Het gaat om de Megastores in Amersfoort, Coevorden, Deventer en Houten, de Citystore in Almelo, de Telstar Sportstore in Nijverdal,  en twee overkoepelende bv’s VDR bv en VDR Schoenen bv. Op Amersfoort na zijn dit allemal franchisefilialen. Woensdag heeft de curator de situatie bij Telstar bekeken: hij was niet bereikbaar voor commentaar. Telstar meldt dat de faillissementen geen invloed hebben op de rest van het concern: “De franchisefilialen staan juridisch en financieel volledig los van de eigen winkels, die financieel gezond zijn”.

Telstar heeft eigen vestigingen in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Groningen, Harderwijk en Zwolle. Daarvan is dus alleen Amersfoort failliet. Volgens Telstar is deze locatie aan de rand van Amersfoort ‘door een combinatie van factoren uiteindelijk ongeschikt voor het Telstar megastore-concept’.

Het bedrijf wil nu orde op zaken stellen. De focus wordt verlegd naar het megastoreconcept. Van het franchisemodel wordt nu afgestapt, ook de citystores zullen verdwijnen.

De winkel van Telstar Sport & Fashion in Deventer blijft vooralsnog wel gewoon open. Dagblad De Stentor meldde vandaag dat de directie van het bedrijf met onder meer de vestiging in Deventer een doorstart wil maken, waarbij de winkel onder eigen beheer van de Telstar organisatie komt. Telstar zou alleen nog verder willen gaan met de megastores onder eigen beheer, die volgens de directie wel goed draaien.

De sportketen heeft het al langer moeilijk. Uit de jaarcijfers blijkt dat het bedrijf in 2013 een nettoverlies had van 1,6 miljoen euro.