TOP

Explosieve toename faillissementen, eerste winkel voor Object en capsulecollectie Zalando en Paco Rabanne

Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2023 met ruim de helft gestegen, vooral in de horeca en detailhandel. Vrouwenmodemerk Object heeft vorige week de eerste Nederlandse winkel geopend in Utrecht. En Zalando en modehuis Paco Rabanne lanceren voor zomer 2023 een capsulecollectie. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 11 april.

Beeld: Zalando x Paco Rabanne

Explosieve toename faillissementen

Het aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2023 met ruim de helft gestegen. Vooral bedrijven in de horeca, transport en detailhandel legden het loodje. Dat meldt Faillissementsdossier.nl. In totaal gingen van januari tot en met maart 781 bedrijven en instellingen op de fles tegen 506 in de eerste maanden vorig jaar. Dit is een stijging met 54,3 procent. In de detailhandel verdrievoudigde het aantal faillissementen tot 79. Vooral het luxere segment heeft het moeilijk. Dat geldt ook voor webwinkels. Op provinciaal niveau steeg het aantal faillissementen het meest in Overijssel, Drenthe en Groningen. Voor geheel 2023 verwacht kredietverzekeraar Atradius een toename van het aantal faillissementen met 80 procent. In 2020 en 2021 daalde het aantal faillissementen juist sterk, vooral dankzij de coronasteun. Daarna bleef het aantal faillissementen in eerste instantie laag, maar eind 2022 keerde het tij. Uiteindelijk steeg het aantal faillissementen in heel 2022 met 14 procent.

Winkelcentra drukker dan binnensteden

In het eerste kwartaal van 2023 telde Bureau RMC minder passanten in de Nederlandse winkelstraten, zelfs met de winkelsluiting in de eerste twee weken van vergelijkingsjaar 2022 meegerekend. Er liepen 12% minder mensen door de winkelstraten. Wellicht deels te verklaren door de koude en natte maand maart. De verschillen tussen de winkelgebieden zijn groot. Zo doen de winkelcentra (niet-binnenstedelijke winkelgebieden) in de onderzoeken van Bureau RMC het beduidend beter (-7%) dan de binnensteden (-13%). Opvallend is ook dat de grote steden minder last hebben van de rustige winkelstraten dan de middelgrote steden. Zo worden er in Amsterdam in de Kalverstraat zelfs 18% meer passanten geteld in het eerste kwartaal, maar in Amersfoort (-9%) en Arnhem (-8%) juist minder. Doelgerichte winkelgebieden, beter bekend als de woonboulevards, hebben ook beduidend minder mensen (-18%) gezien in het eerste kwartaal.

Zalando en Paco Rabanne lanceren capsulecollectie

Zalando en modehuis Paco Rabanne lanceren voor zomer 2023 een capsulecollectie van 40 stuks, waaronder iconische Paco Rabanne-tassen met kettingen, rokken, tops, jurken en schoenen geïnspireerd op discs in gedurfde kleuren. De collectie is geïnspireerd door de grootste successen van het modehuis. Kenmerkend zijn het gebruik van metaal, de innovatieve pasvormen en de heldere zomerkleuren. In de bijbehorende campagne spelen de Franse zanger en songwriter Crystal Murray, DJ en model Dustin Muchuvitz en model Aj Yel een hoofdrol. De samenwerking viert de nieuwe generatie luxeconsumenten. Zalando ziet de Paco Rabanne capsulecollectie als een belangrijke stap voorwaarts in de ambitie om de bestemming te worden voor designermode. De capsulecollectie is vanaf 12 april exclusief verkrijgbaar op Zalando in alle 25 Europese markten.

Geen doorstart voor Gaia Gaia

Vrouwenmodelabel Gaia Gaia, dat op 8 maart 2023 failliet werd verklaard, maakt geen doorstart. Dat blijkt uit het eerste verslag van de curator. In de komende periode zullen de inventaris en de voorraad van 4.000 stuks worden verkocht. De onderhandse verkoopwaarde is door een taxateur vastgesteld op € 30.000. Verder schrijft de curator dat het faillissement is aangevraagd op verzoek van een producent. Het bedrijf kampte met een schadepost van €50.000 doordat een buitenlandse producent meer dan twee maanden te laat leverde, waardoor afnemers de bestellingen annuleerden of korting wilden. Een overstap naar een andere producent leverde veel fouten in de collecties op, met nog een nog grotere schadepost tot gevolg (€90.000). Naar de oorzaak van het faillissement zal de curator in de komende periode zelfstandig onderzoek doen. Gaïa Gaïa werd in september 2019 opgericht door Quince en Zoe Karssen en maakte shirts en sweaters die in de eigen webshop werden verkocht.

Object opent eerste winkel

Vrouwenmodemerk Object heeft op 6 april de eerste Nederlandse winkel geopend in Utrecht. Die is te vinden aan het Clarenburg Plateau in Hoog Catharijne, voorheen een Vero Moda-winkel. Het pand heeft een oppervlakte van 178 vierkante meter. Object is een van de premiummerken van het Deense modebedrijf Bestseller. Het bedrijf heeft de ambitie om in de toekomst meer winkels van Object in Nederland te openen, zowel in de vorm van eigen winkels als partnerstores. Er zijn al 16 Object-winkels in Noorwegen en 2 in Finland.