TOP

De Bijenkorf spant zaak aan tegen gemeente Amsterdam

Warenhuis de Bijenkorf vindt dat het meer ruimte moet krijgen van de gemeente Amsterdam om zich te ontplooien.

Een groter café en het schenken van alcohol: dat is wat de Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf eist van de gemeente. Het warenhuis vindt dat zij door een bestemmingsplan uit 2013 wordt beperkt en is daarom tegen het plan in beroep gegaan.

Bestemmingsplan

De gemeente Amsterdam vindt dat bepaalde souvenirwinkels, coffeeshops, raambordelen en massagesalons in de binnenstad overlast veroorzaken voor de bewoners en ondernemers. Hierdoor wordt de leefbaarheid verstoord. De gemeente heeft in 2013 een bestemmingsplan opgesteld daartegen. Hierin staat dat dit gebied een ‘aantrekkelijk hoogstedelijk milieu’ moet worden.  

Twintig horecaondernemers uit het postcodegebied 1012 hebben bezwaar tegen dit plan en proberen via de Raad van State meer ruimte te krijgen om horeca-achtige activiteiten te mogen uitvoeren, zo ook de Bijenkorf.

De Bijenkorf wil dat de bestaande horeca-mogelijkheden in het bestemmingsplan worden opgenomen. Verder vindt het warenhuis dat het zelf  moet kunnen bepalen waar het café zich in het pand vestigt en daarnaast moet het dezelfde openingstijden hebben als het warenhuis. Ook wil de keten dat er in het café alcohol geschonken mag worden.

Zodra er meer bekend is over de uitslag van dit hoge beroep, dan wordt dit gemeld.