TOP
shutterstock_166964111

Inretail: regeling voorraadvergoeding ‘onrealistisch’, Leurink Mode slachtoffer ramkraak en economie groeit in Q3

De regeling voor de voorraadvergoeding die het kabinet voorstelt aan gedupeerde winkeliers is ‘onrealistisch’ en moet veel hoger, stelt Inretail. Verder: Leurink Mode in Borne is slachtoffer geworden van een ramkraak, een nieuwe documentaire brengt 150 jaar De Bijenkorf in beeld en deze ondernemer zet een bezorgbeer in voor online bestellingen.

Inretail: ‘onrealistische’ voorraadvergoeding dupeert mode- en schoenenondernemers

De regeling voor de voorraadvergoeding die het kabinet voorstelt aan de door de lockdown gedupeerde winkeliers is ‘onrealistisch’ en moet veel hoger, stelt Inretail. Retailers die nu verplicht gesloten zijn, kunnen aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming, de Opslag voorraad gesloten detailhandel, een vergoeding voor mode- en seizoengevoelige voorraad. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het omzetverlies van de winkelier en gaat tot maximaal 20.160 euro.

Het kabinet heeft voor dit bedrag de berekening voor de horecasector overgenomen, wat Inretail verbaast. De inkoopwaarde van winkelvoorraden is volgens de brancheorganisatie vele malen hoger. “Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt €2.800. Dat is een klein pleistertje op een gapend grote wond. Nu wordt een vijfde van de afgeschreven voorraad vergoed, maar de helft is een realistischer regeling.” Een ander punt is dat de regeling per kwartaal geldt, terwijl de lockdown doorloopt tot in de eerste drie weken van 2021. “Dat werkt dempend in de vergoedingsberekening. Ondernemers kunnen nu tussen wal en schip vallen als je in beide kwartalen niet aan de norm voldoet en niets krijgt, maar wel met een groot omzetverlies kampt.”

De brancheorganisatie begrijpt dat de overheid een snelle oplossing zoekt en daarom op de ‘koelkastregeling’ voor de horeca heeft teruggegrepen. Maar dat het verschil tussen de waarde van de voorraad van een restaurant en die van een kleding- of schoenenwinkel niet is weggewerkt, is ‘niet correct’. “Dat moet gerepareerd worden. Anders komen ondernemers nog sneller in de problemen, nu ze naast de lockdown ook nog worden geraakt door een voorraadvergoeding die uiteindelijk nog voor hen geldt.”

Leurink Mode slachtoffer van ramkraak

Leurink Mode in Borne is in de nacht van woensdag 23 december op donderdag 24 december slachtoffer geworden van een ramkraak. Rond kwart voor 5 ’s ochtends reed een auto de exclusieve kledingzaak binnen, meldt de lokale nieuwssite Borne Boeit. Bij de inbraak waren meerdere personen betrokken. Ze maakten een tot nu toe onbekende hoeveelheid kleding buiten en gingen er met een tweede auto vandoor. Het eerste voertuig lieten ze achter. Deze wagen is door de politie in beslag genomen en wordt onderzocht. De politie roept mensen die mogelijk iets hebben gezien op om zich te melden en is op zoek naar camerabeelden die wellicht iets van de ramkraak en de vluchtwagen hebben geregistreerd. Retailers hebben meer te maken met inbraken nu de winkels verplicht gesloten zijn en de winkelstraten verlaten. Half december werd de mannenmodezaak Strictly for Men in Heerlen nog met veel geweld beroofd. Inretail riep gemeenten en politie vorige week al nadrukkelijk op tot extra controle. “De lockdown dupeert ondernemers al genoeg.”

CBS: economie groeit met 7,8 procent in Q3 2020

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van 2020 met 7,8 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, blijkt uit berekeningen van het CBS. Dit groeicijfer is opwaarts bijgesteld; tijdens eerdere berekeningen kwam de groei op 7,7 procent uit. Deze stijging, de grootste ooit, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gestegen consumptie van huishoudens. Verder namen de overheidsconsumptie, het handelssaldo en de investeringen toe. De plus weegt echter niet op tegen de daling in de eerste helft van 2020. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie in de eerste negen maanden van 2020 per saldo met 2,9 procent gekrompen.

Creatief: Wagenaar Mode zet bezorgbeer in voor bestellingen

Wagenaar Mode in Hengelo zet een bezorgbeer in om online bestellingen bij klanten te krijgen, schrijft Tubantia. “In deze tijd moet je wel creatief zijn”, zegt eigenaar Ilse van Kleef. “Mensen van onze winkel trekken een berenpak aan, maar die klant weet niet precies wie erin zit. Het is altijd weer een verrassing.” Van Kleef kwam op het idee voor de bezorgbeer door de berenjacht-actie dit voorjaar, waarbij in etalages en ramen door het hele land beren verschenen, als speurtocht voor de kleintjes. Nu staat er in Hengelo een grote verlichte beer op de markt, naast het kunstwerk van de vijf bronzen beren dat er al staat. “Hengelo is toch een beetje een berenstad geworden”, aldus Van Kleef. “Daar sluit onze actie goed op aan.”

Kijktip: documentaire brengt 150 jaar De Bijenkorf in beeld

Op tweede kerstdag eens iets anders kijken dan Home Alone of Harry Potter? Omroep Max zendt op zaterdag 26 december om 20.55 uur de documentaire ‘150 jaar de Bijenkorf’ uit. Hierin wordt het turbulente levensverhaal van de joodse oprichtersfamilie Goudsmit-Isaac uit te doeken gedaan en komen alle Bijenkorf-klassiekers voorbij: de landenacties, spraakmakende etalages, de Drie Dwaze dagen, Bob de Beer en levensgrote klimmende pieten. 150 jaar de Bijenkorf is een samenwerking van Omroep Max met research van Hendrina Praamsma en regie van Santje Kramer en is ingesproken door Huub Stapel.

Beeld: Shutterstock