TOP

Welke (nieuwe) betaalmogelijkheden hebben de toekomst?*

Nog niet zo lang geleden konden we alleen nog maar bellen met ons mobieltje maar in de loop van de jaren is het een soort minilaptop met camera geworden die we nu ook kunnen gebruiken als betaalpas. Textilia licht vijf nieuwe manieren van betalen uit.

Betalen wordt steeds makkelijker. Ging het vroeger alleen met muntgeld, later kregen we ook papiergeld en virtueel geld. De bankpas is bijna niet weg te denken uit ons leven. Maar daar blijft het niet bij want het bruist van de nieuwe technologieën. Het moet minder fraudegevoelig zijn – let wel dat met alles nou eenmaal fraude gepleegd kan worden dus volledig waterdicht zal het nooit zijn – en makkelijker en sneller te gebruiken. Hieronder vijf nieuwe manieren van betalen.

Contactloos betalen
Eind 2012 kwamen de ING Bank en ABN Amro met het gegeven dat zij iets nieuws gaan invoeren in Nederland: contactloos betalen. Hierbij kunnen consumenten – door middel van Near Field Communication (NFC) – hun betaalpas of smartphone voor de betaalautomaat houden en op deze manier tot vijfentwintig euro afrekenen zonder een code te hoeven invoeren. In Australië, Canada, Frankrijk, Polen, Turkije, Groot-Brittannië en de VS werd er al gebruik van gemaakt maar nu mocht ook Nederland eraan geloven. En het succes is groot want ondertussen is de drie miljoenste transactie een feit en zijn er in Nederland al 47.000 aangepaste betaalautomaten en zeven miljoen passen en mobieltjes die geschikt zijn voor contactloos pinnen.

Volgens Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit bij branchevereniging Detailhandel Nederland, is pinnen ook veiliger geworden. Zo laat hij aan de Telegraaf weten: “De materiële schade door pinfraude is in de afgelopen jaren spectaculair gedaald naar 640.000 euro in de eerste helft van 2014. Het is dus veiliger als mensen pinnen.”

Bitcoin
Ook bitcoin is geen onbekende naam meer. Het elektronische geld kun je anoniem gebruiken en zonder tussenkomst van een bank waardoor de transactiekosten laag zijn. De bitcoin is redelijk fraudebestendig, heeft geen chargeback mogelijkheid en er zit geen valutarisico aan. Maar pas wel op want de bitcoin staat nog in de kinderschoenen. Er zitten risico’s aan vast, zoals dat de koersen erg kunnen fluctueren. Zo was vorig jaar één bitcoin 125 dollar waard, steeg die prijs in december naar 1.100 dollar en schommelt het nu rond de 330 dollar.

In The Barbershop & Co in de Torenstraat in Den Haag staat sinds begin oktober 2014 wel de aller eerste bitcoin pinautomaat. Hier kunnen consumenten hun online gespaarde bitcoins verzilveren in euro’s.

Vingerafdruk
Sinds april 2014 kun je ook via de Pay Pal app met je vingerafdruk betalen. De eerste telefoon die deze herkenning erop heeft zitten was de Samsung Galaxy S5. Volgens Erik Diepering van Paypal Benelux is een belangrijk voordeel “dat wachtwoorden overbodig worden zonder dat er aan veiligheid wordt ingeleverd”. Zo laat hij aan RTL Nieuws weten. Maar toen bij Apple een vingerafdrukken gebruikt kon worden om je telefoon mee te ontgrendelen, bleek het erg fraudegevoelig te zijn. Hoe kunnen we er dan op vertrouwen dat het hierbij niet zo is? Dat komt omdat je met de nieuwe technologie met je vinger over het beeld moet vegen in plaats van dat je je wijsvinder erop moet houden. Hierdoor kan er minder snel fraude mee worden gepleegd.



Apple Pay

Apple kan dan natuurlijk niet achterblijven – ook al is wat zij nu hebben verzonnen niet heel revolutionair. Tijdens de presentatie van twee nieuwe iPhones en de Apple Watch  in september 2014 werd ook de Apple Pay aangekondigd. Hiermee kunnen consumenten met de iPhone 6 of de Apple Watch contactloos betalen bij NFC-pinautomaten.

Gezichtsherkenning
De grote onbekende – en misschien wel de meest opwindende – is het betalen door gezichtsherkenning. Het Finse bedrijf Uniqul wil dat mensen kunnen betalen zonder portemonnee, pinpas of telefoon. Maar gewoon met iets dat je altijd al bij je hebt: je hoofd. In de afgelopen maanden is het bedrijf bezig geweest met de puntjes op de i zetten en het team is bijna klaar om de markt op te gaan.