TOP

Halfjaar Kickstarter: de beste Nederlandse modeprojecten*

Deze week is het precies een half jaar geleden dat Kickstarter in Nederland werd gelanceerd. Tijd om terug te kijken naar de beste Kickstarter modeprojecten van eigen bodem.

Kickstarter, een plek waar in 2013 maar liefst drie miljoen mensen samen 480 miljoen dollar uitgaven aan 20.000 projecten. Begin dit jaar lanceerde het ook een Nederlandse versie en na een half jaar kunnen we een eerste balans opmaken. Maar hoe jammer het ook is, in Nederland slaat Kickstarter nog niet zo aan als in andere landen. Beter gezegd, maar liefst 75 procent van de Nederlandse projecten faalt.

Uit onderzoek van Crowd Expedition blijkt dat dit aan twee dingen ligt. Aan de ene kant is de betrokkenheid van de projectleiders niet goed genoeg waardoor er te weinig wordt gecommuniceerd met de doelgroep. Daarnaast is Kickstarter niet gemaakt voor de Nederlandse markt, zo kan er geen gebruik worden gemaakt van iDeal en is de voertaal Engels. Toch zijn er op Kickstarter een paar modepareltjes van eigen bodem te vinden:

Leon – Houten handtas
De best scorende Nederlandse modeondernemer op Kickstarter is Leon de Haan met zijn houten handtas. De Haan wilde 20.000 euro binnenslepen maar toen op 29 mei zijn project afliep had hij maar liefst 27.492 euro opgehaald van 87 mensen uit 14 landen. De tas mag er dan ook wel zijn. De buitenkant is gemaakt van licht en flexibel hout en is afgewerkt met Italiaans leer. Het is bedoeld als handtas maar heeft wel extra hengsels. De Haan wil de tas op de markt brengen voor 895 euro. Daarbij zit dan ook een sleutelhanger, een tassenhouder en een smartphonehouder bij inbegrepen.
Leon houten tas

Superdik – Superduck en kledingcollectie
Ook het Amsterdamse Superdik doet het goed op Kickstarter. Het bedrijf probeerde tot aan 26 juni 5.000 euro op te halen maar het eindbedrag was meer dan anderhalf keer zo veel. Superdik bestaat al ongeveer drie jaar maar wilde via Kickstarter extra internationale aandacht krijgen. Het merk maakt speelse en humoristische kledingcollecties en wil in 2015 ook een strandcollectie op de markt brengen. Maar het bedrijf scoorde vooral met de Superduck, een strandkleed die je om je lichaam kunt vastknopen en kunt gebruiken als cape.
Superdik Superduck

Benzak Denim Developers – Denimlijn
Benzak Denim Developers – of ook wel BDD – had vorig jaar ook al een succesvol crowdfundingproject wat uitmondde in de eerste productie van de lijn. Via Kickstarter wil BDD verder gaan met produceren. Het bedrijf laat weten dat het de input van de banken probeert te vermijden omdat het de creativiteit in gevaar kan brengen. Een gewaagde zet maar met succes want BDD heeft 12 procent meer dan het doel van 5.000 euro opgehaald. BDD stelt functie boven mode. Het denimmerk wil dan ook kleding maken van een hoge kwaliteit en wat lang mee gaat. De spijkerbroek legt een hele reis af: BDD laat de jeans in Japan maken van Japanse spijkerstof, maakt het af in Nederland maar wordt pas echt gevormd door de drager.
Benzak Denim Developers

Button Right Socks – Sokkenlijn
Sokken, ze zijn er in veel verschillende vormen en maten maar waar iedereen wel eens last van heeft is het bij elkaar vinden van de juiste sokken nadat ze in de was zijn geweest. Daar heeft Button Right Socks een hele simpele oplossing voor gevonden: een knoop in de ene sok en een gaatje in de andere sok zodat ze altijd aan elkaar blijven zitten. Op het moment loopt het Kickstarterproject van Button Right Socks nog maar het is wel zo goed als zeker dat ze hun doel gaan halen. Het sokkenmerk wil namelijk 4.200 euro ophalen en hoeft momenteel nog minder dan duizend euro binnen te slepen om aan dit bedrag te komen.
Button Right Socks