TOP

Arnhemse mode-initiatieven bundelen krachten in Fashion Festival

De belangrijkste spelers in de modewereld van Arnhem hebben zich verenigd in de Stichting Fashion Festival Arnhem. Zij organiseren van 1 juni tot en met 6 juli 2014 het Fashion Festival Arnhem, vertelt coördinator Schijf in een telefonisch interview.

Sophie Schijf, coördinator van Fashion Festival Arnhem, wil benadrukken dat de organisatie geen vervanging is van de Mode Biënnale Arnhem. “Het zijn twee totaal andere dingen. De Biënnale is zelf een evenement, Fashion Festival is een bundeling, wij organiseren zelf niks”, aldus Schijf in een telefonische reactie.

Samenbrengen van activiteiten

In die bundeling worden bestaande activiteiten samengebracht. Zoals bijvoorbeeld de eindexamenshow van modeopleiding ArtEZ, de Arnhemse Stockdagen, de Nacht van de Mode en exposities in het Modekwartier. Toch draait het niet alleen maar om mode. “Fashion is de kapstok maar er is ook ruimte voor de andere kant van design”, vertelt Schijf. “We nemen mode in de breedste zin van het woord.”

Eigen verantwoordelijkheid
“We hebben de stichting en het festival opgericht omdat Arnhem ontzettend veel te bieden heeft, maar het is allemaal heel erg versnipperd. Nu willen we onze krachten bundelen en als geheel naar buiten treden”, aldus de coördinator. “Alle gebundelde initiatieven behouden hun eigen naam en verantwoordelijkheid. Iedereen organiseert zijn activiteit zelf.”

Arnhemse modeontwerpers
Sinds december 2013 wordt er gesproken door een groep belanghebbenden om samen te werken. Onder andere de Arnhemse ontwerpers Spijkers en Spijkers, Sjaak Hullekes, Trix & Rees en Humanoid horen daarbij. Maar ook culturele instellingen, kunstopleiding ArtEZ en ondernemingsverenigingen CCA en OKA doen mee.