TOP

MoBa2013:Gedupeerde ondernemers krijgen geen geld van gemeente Arnhem

De Gemeenteraad van Arnhem heeft besloten geen geld meer te steken in de Mode Biënnale Arnhem.De ondernemers die financieel hebben bijgedragen worden hierdoor niet gecompenseerd.

De organisatie van Mode Biënnale Arnhem krijgt geen geld van de gemeente Arnhem om de ondernemers die hebben meegewerkt aan MoBa 2013 terug te kunnen betalen. Er staat nog een schuld van 110.000 euro open.

Stichting AMB, de organisatie van de Arnhemse Mode Biënnale heeft de ondernemers en schuldeisers gevraagd genoegen te nemen met 30 procent van hun vordering. Zo niet dan dreigt de stichting een faillissement te moeten aanvragen en krijgen de ondernemers waarschijnlijk niets.

Ondernemers

Onlangs deden drie ondernemers, door middel van een brief, een beroep op de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en  stichting Artez. De ondernemers vinden dat deze partijen de door MoBa 13 gemaakte schulden moeten betalen. 

 Dreigend faillissement

Niet alleen de ondernemers zijn bang voor een faillissement. Ook Lidewij Edelkoort, trendforecaster en curator van MoBa, vreest dat haar eigen bedrijf failliet gaat. Edelkoort heeft geld in het bedrijf gestoken en eist dat de gemeente alles terugbetaalt. ‘In deze tijd van verliezen is het onmogelijk om een dergelijk verlies te lijden’, schrijft zij volgens de Gelderlander in een e-mail aan de Arnhemse gemeenteraad. De gemeente heeft volgens de trendforecaster beloofd alle risico’s af te dekken.

 

Schulden

De Arnhemse Mode- Biënnale van 2013 begon al met een flinke schuld van de voorgaande editie in 2011.De schuld van de editie in 2011 bedroeg 225.000 euro. De gemeente besloot toen bij te springen zodat de Mode Biënnale van 2013 gewoon door kon gaan. Na deze editie viel voor het modespektakel echter het doek. De MoBa bleef zitten met een schuld van ruim anderhalve ton.