TOP

CBS: aantal faillissementen in februari gestegen

In februari zijn 606 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er elf meer dan in januari. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In januari dit jaar gingen er 595 bedrijven failliet. Uit cijfers van het CBS blijkt nu dat het aantal faillissementen in de maand februari weer is gestegen. Afgelopen maand gingen er 606 bedrijven failliet.

Kanttekening

Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand fluctueren. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde, in plaats van het aantal faillissementen. Ook het driemaandsgemiddelde was in februari 2014 echter hoger dan in januari dit jaar. Met acht faillissementen erbij kwam het neer op 599 faillissementen.

Positief jaar

Vergeleken 2013 valt het aantal faillissementen nog best mee. In juli vorig jaar kwam het driemaandsgemiddelde uit op maar liefst 751 faillissementen. Het gemiddelde is sindsdien sterk afgenomen. Het consumentenvertrouwen nam juist toe.

Lees ook: 2015 wordt het jaar van de plussen.