TOP

Liselore Frowijn wint Prix Chloé (update)

De Arnhemse modeontwerper Liselore Frowijn heeft tijdens het Hyères International Festival of Fashion and Photography de Prix Chloé gewonnen.“Het winnen van deze prijs betekent heel veel voor mij,” vertelt de ontwerper.

Liselore Frowijn won op de laatste dag van het mode en fotografiefestival in Hyères  (Zuid Frankrijk) met haar look voor modehuis Chloé, een geldbedrag van 15.000 euro. Ze deelt de eerste plek met de Oostenrijkse ontwerper Roshi Porkar. Het was voor het eerst dat de jury van het festival twee winnaars koos.

De deelprijs Prix Chloé werd in 2012 in het leven geroepen door het gelijknamige Franse modehuis en is een belangrijke partner van het festival. Andere prijzen die op het festival worden uitgereikt zijn de Première Vision Grand Prize, de Opening Ceremony juryprijs en een publieksprijs.

“Deze prijs betekent veel voor me,” vertelt Liselore Frowijn. “Het prijzengeld kan ik vrij besteden en hiermee kan ik mijn droom om in het buitenland te gaan werken financieren. Mijn grootste droom was om in Milaan te werken omdat ik dacht dat mijn stijl daar het beste tot zijn recht kwam. Na het winnen van deze wedstrijd weet ik dat niet meer zo zeker omdat nu blijkt dat ik ook in opdracht van anderen kan werken en toch mijn eigen stijl kan behouden.”

Wedstrijd
Tien ontwerpers mochten meedoen aan het festival. Zij ontwierpen ieder een collectie van zeven looks. De ontwerper met de beste collectie ontvangt de Première Vision Grand Prize. De jury van dit jaar bestond uit: Carol Lim en Huberto Leon (ontwerpers bij modelabel Kenzo), ontwerper Chloë Sevigne, Spike Jonze en Carol Song (inkopers van Opening Ceremony).

Naast de collectie van zeven stuks, ontwierpen alle ontwerpers een extra look voor modehuis Chloé. De opdracht was om een outfit te maken voor de klassieke Chloé vrouw. Alle ontwerpers kregen een brandbook mee met de geschiedenis van het merk en een kleur, Beige Rosé, die terug moest komen in de outfit.

“Deze opdracht was echt een uitdaging voor me omdat de stijl van de klassieke, elegante Chloé vrouw zo ver van mijn eigen stijl afstaat. Ik ontwerp vanuit de stof en daarom ben ik voor inspiratie naar de Premiére Vision (een grote stoffenbeurs in Parijs) gegaan. Daar vond ik een geborduurde plastic stof. Ik twijfelde even of het te heftig was, maar uiteindelijk bleek het dus een goede zet te zijn!”

Hoofdprijs
De hoofdprijs van het festival, de Première Vision Grand Prize, ging naar de Japanse ontwerper Kenta Matsushige. Zijn inspiratie voor de collectie waren de gebouwen van architect Tadao Ando en traditionele kimono’s. Naast een geldbedrag van 15.000 euro krijgt hij de kans om te werken in de ateliers van Chanel. De Opening Ceremony juryprijs ging naar Yulia Yefimtchuck (Oekraïne)  en de Franse Coralie Marabelle mocht de publieksprijs mee naar huis nemen.

Modeontwerper
Liselore Frowijn (1991) studeerde in 2013 cum laude af aan Artez Arnhem. In datzelfde jaar won zij ook de Frans Molenaar prijs ter waarde van 10.000 euro. Haar collecties zijn kleurrijk en ambachtelijk met rijke stoffen die handgeverfd of geborduurd zijn. De silhouetten zijn volumineus en opgebouwd uit verschillende lagen. Momenteel werkt Liselore Frowijn als ontwerper voor Vlisco.