TOP

Winkeliers hopen op topdrukte dit weekend

Het KNMI verwacht dit weekend, 4 en 5 april 2009 geweldig lenteweer: ideale omstandigheden voor de consument dus om zijn zomergarderobe te gaan kopen. Gaat dit volgens de modewinkeliers leiden tot topdrukte? Dit vinden de winkeliers:

Lees ook:
Kindermode zomertrend 2009: Zomerjurkjes en tuniekjes 

Jack Dambrink, eigenaar van Piece of Cake in Leiden: “Voor dit weekend heb ik stille hoop, want we kunnen het wel gebruiken. Alle ingrediënten voor een topweekend zijn er: het eerste mooie weekend van het nieuwe seizoen, Pasen in het verschiet, begin van de maand en bovendien de kinderbijslag die is gestort. Toch blijft het afwachten. Eerst moesten we met z’n allen de hand op de knip houden, omdat het recessie is en nu zouden de mensen het ineens massaal moeten gaan uitgeven…. We hebben trouwens komend weekend geen koopzondag in Leiden. Dat was vorig weekend al en toen was het slecht weer. Ik heb er geen extra personeel voor ingepland, maar ik heb wel altijd extra personeel achter de hand dat ik kan bellen.”

Maastricht: koopzondag
In verschillende steden waaronder Maastricht is het op 5 april koopzondag. Mia Crijns van Depeche in Maastricht: “Ik merk wel aan het koopgedrag van de klanten dat het mooier weer wordt. Gisteravond (koopavond) hadden we ineens in drie uur tijd de omzet die we normaal in een dag draaien. Toch is mijn ervaring dat men in Maastricht bij de eerste zonnestralen liever op de terrassen gaat genieten. Lunchen in de lentezon, met een wijntje erbij. Vanmiddag verwacht ik dan ook dat het pas later op de dag, zeg vanaf 15:30 drukker wordt. Aankomende zondag hoop ik dan ook dat het iets koeler is, en dat men dan de winkels induikt. We hebben het best nodig. Het is een paar weken slecht weer geweest. Pas als het een langere periode mooi weer is dan is een terrasje pikken ineens niet meer zo interessant en zien we de klant weer in de winkels.”

Kinderbijslag 
Marjolein Kamphuis van Kids Avenue, Almelo: “De kinderbijslag is binnen en Pasen staat voor de deur. Dat zijn twee heel belangrijke factoren. Veel ouders willen nog altijd nieuwe kinderkleren  met Pasen. Maar zou het komend weekend regenen dan wordt het alsnog helemaal niets met de drukte. De lentezon heeft echt een heel sterke invloed op koopgedrag en humeur van de klant. We zitten op een aanlooplocatie naar de stad, dus aan het begin en aan het eind van de dag profiteren wij ook van de mensen die voor een terrasje pikken naar het centrum komen. De vaste klanten hebben we al gezien, direct aan begin van seizoen. Zij trekken zich niets aan van het weer. We zien hen nu alleen voor de aanvullingen als een legging of shirtje.”

Mitex verwacht topweekend
Ruim 85% van de retailers die Mitex raadpleegde, verwacht een druk winkelweekend. “Driekwart van de ondernemers rekent op een forse omzetplus vergeleken met hetzelfde weekend vorig jaar. Nu al lopen veel acties om de consument te attenderen op de voorjaarskleuren en -collecties in de winkels. Daarvan zal de consument dit weekend massaal profiteren. Ook in 2008 was april een uitstekende verkoopmaand. De zomerse temperaturen waarvan toen vrijwel de hele periode sprake was, zorgden toen voor ruim 14% meer verkopen in de modebranche.”

Niet alleen alle ingrediënten voor een topweekend zijn er: ook de passantentrekkers Prijzencircus van V&D en de Maffe Marathon van De Bijenkorf duren nog even voort.