TOP

Welke Deense modebedrijven vind je in Aarhus? [verslag]

Deense mode slaat vaak aan in Nederland. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel van de modebedrijven die we tijdens een bezoek aan Aarhus tegenkomen, al actief zijn op de Nederlandse markt. Op uitnodiging van Headstart Press Delegation bezochten we op 23 en 24 augustus onder meer Hummel, Rains en Mos Mosh.

Headstart is een organisatie voor de promotie van de Deense mode-industrie en heeft het hoofdkantoor gevestigd in Aarhus, na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. In deze havenstad hebben veel modebedrijven zich gevestigd, onder andere in de voormalige havengebouwen.

Maar ook in de omgeving van de stad zitten grote namen in de mode. Regelmatig organiseert de organisatie een Press Delegation in Aarhus om media in contact te brengen met lokale modebedrijven, van beginnende ontwerpers tot grote internationale merken.


Hummel

Sportswearmerk Hummel heeft zijn hoofdkantoor in een industrieel pand (een voormalige werkplaats waar onderzeeërs werden onderhouden) in de haven van Aarhus. Het in de jaren negentig populaire sportkledingmerk zet zichzelf momenteel weer op de kaart met diverse co-labs met bekende designers, zoals Willy Chavarria. De Hummel x Willy Chavarria-collectie voor herfst-winter 2019-2019 werd geshowd tijdens New York Fashion Week.

Het is veelzeggend over waar het merk naartoe wil. Momenteel is Hummel groot met de divisie Sport, dat functionele sportkleding maakt, ook voor sportclubs. De tweede divisie Kids is in Denemarken bijna net zo groot als sport. Veel kinderen in het thuisland dragen het merk naar school en in de vrije tijd. Nu is het tijd om de derde divisie Style (oftewel fashion) op de kaart te zetten en met de modieuze Hive-collectie samen te werken met modewinkels. Co-labs zijn hier een belangrijk onderdeel in, maar de basis is een modieuze sportswear-collectie voor de kledingwinkel.

Binnenkort meer in een uitgebreid interview.

Aarhus 2018 (14) Aarhus 2018 (15)

De entree en receptie van Hummel International.

Aarhus 2018 (17) Aarhus 2018 (1)

De modieuze Hive-collectie


Rains

De directie van het hippe rainwear-concept Rains gaf een uitgebreide rondleiding door het hoofdkantoor. Zes jaar geleden begon het merk met een poncho en inmiddels is er een complete collectie regenkleding en -tassen. De functionele items zijn niet alleen waterdicht én ademend, maar zijn ook mooi om te zien en uitgevoerd in trendkleuren. De tassen zijn inmiddels goed voor vijftig procent van de omzet.

Inmiddels zijn er ook capsulecollecties, met bijvoorbeeld een sportswearlijn in limegroen met zilver. Sinds 2016 opent het merk conceptstores. In Nederland is al een winkel in Amsterdam en wordt er later dit jaar één geopend in Utrecht. Nederland is een belangrijk land voor het merk, naast de overeenkomsten in stijl uiteraard ook vanwege het klimaat met genoeg regen.

Binnenkort meer in een uitgebreid interview.

Aarhus 2018 (5)

Aarhus 2018 (6)

De helft van de omzet van Rains komt tegenwoordig uit tassen.


Opkomende ontwerpers

In de City Hall, het door de beroemde architect Arne Jacobsen ontworpen gemeentehuis van Aarhus, presenteerden opkomende Deense ontwerpers hun werk. Zo maakt Fjord Ruby jassen van stofrestanten uit de interieurbranche en is Jule-sweaters.dk de grootste kersttruienwebshop van Denemarken.

Ihler Aarhus Apparel is een duurzaam vrouwenmodemerk dat toevallig net is begonnen met verkoop in Nederland. Het GOTS gecertificeerde vrouwenmodemerk Grobund is nog maar net begonnen, maar hoopt ook voet aan de grond te krijgen in Nederland. De ontwerpen van shawlmerk Flora D zijn geïnspireerd op de originele Flora Danica tekeningen van wilde bloemen en planten uit de periode 1761-1883.

Aarhus 2018 (9)

De jassen van Fjord Ruby

Aarhus 2018 (8)

Een kersttrui van Jule Sweaters

Aarhus 2018 (10)

De shawls van Flora D.


Louise Kragh

Louise Kragh van het gelijknamige porseleinen sieradenmerk liet het productieproces zien vanuit haar bescheiden atelier in Aarhus. Met de hand worden hier de ‘parels’ en de stenen voor de sieraden gemaakt van porselein. Na het drogen, afhankelijk van het weer duurt dit één tot vijf dagen, worden de sieraden met de hand in elkaar gezet, vaak gecombineerd met zilver, goud en leer. Een arbeidsintensieve klus, terwijl de verkoopprijzen bijna allemaal onder de honderd euro liggen. Geen massaproductie dus geen enkel stuk is gelijk. In Nederland is het merk nog niet zo bekend en zijn er slechts enkele verkooppunten, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Aarhus 2018 (13)

Handwerk bij Louise Kragh.


Salling Rooftop

Het Deense warenhuis Salling, met vestigingen in Aarhus en Aalborg, liet zijn indrukwekkende rooftop café en terras zien dat een jaar geleden werd geopend. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de stad en via een glazen platform kun je zelfs naar beneden in de winkelstraat kijken. Het enorme dakterras heeft verschillende niveaus met meerdere lounge-areas en een podium. Het dakterras is alleen open tijdens de openingstijden van het warenhuis. Op vrijdagavond zijn er vaak speciale events.  


Mos Mosh

Bij vrouwenmodemerk Mos Mosh vertelde oprichter en eigenaar Kim Hyldahl openhartig over de ontwikkelingen van het merk sinds de start. Hij begon in 2010 met een aantal broeken en brengt inmiddels een totaalcollectie voor vrouwen. Waar de jeans in die tijd vooral laag waren, wilde hij juist comfortabele hoge broeken brengen voor de dertigplusser. Het bleek een schot in de roos, want het merk sloeg aan bij de consument vanwege de combinatie van pasvorm en trend.

Ook in Nederland, waar het merk al sinds 2013 wordt verkocht en 250 verkooppunten heeft. Nog steeds wordt er met een klein team gewerkt vanuit het hoofdkantoor in Kolding bij Aarhus, maar omdat het merk uit het pand groeit wordt binnenkort een extra locatie verderop betrokken.

Binnenkort meer in een uitgebreid interview.

Aarhus 2018 (2)

Het authentieke pand waarin Mos Mosh is gevestigd.

Aarhus 2018 (3)

Aarhus 2018 (4)

Directeur Kim Hyldahl laat een paar typische Mos Mosh looks zien.