TOP

Wel wekelijkse koopzondag voor Utrecht

Utrechtse winkeliers mogen hun deuren voortaan elke zondag opendoen. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad vorige week na lang discussiëren besloten.

Een kleine meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad stemde uiteindelijk voor de wekelijkse koopzondag. Het debat in de raad liep hoog op, omdat niet alle partijen het eens zijn over de wenselijkheid van een vaste koopzondag. Uiteindelijk stemden 26 gemeenteraadsleden voor en 19 leden tegen de koopzondag, waarmee het voorstel werd aangenomen.

Utrecht was de enige grote stad waar het nog niet ieder weekend koopzondag was, in tegenstelling tot Amsterdam, Den Haag en Maastricht. Er was in Utrecht altijd veel verzet, niet alleen vanuit de christelijke hoek maar ook vanuit veel kleine ondernemers. Om te kunnen blijven concurreren met grotere winkelketens vrezen de winkeliers verplicht open te moeten op zondag.

Vorige week werd door de rechter in Tilburg nog tegen een wekelijkse koopzondag beslist. Daar mogen winkels juist niet meer iedere zondag open. Winkeliers hadden een zaak aangespannen tegen de zondagopenstelling, vanwege oneerlijke concurrentie en een gebrek aan toeristische voorzieningen in Brabant. Het stadsbestuur heeft echter laten weten het besluit niet direct te gaan handhaven.

Soortgelijke zaken tegen de onbeperkte koopzondag lopen in Bergen op Zoom, Schiedam, Roosendaal, Etten-Leur, Drimmelen en Harderberge.

De eerste koopzondag in Utrecht is op 17 februari. Winkeliers mogen zelf beslissen of ze meedoen.