TOP

Webwinkels doen te weinig aangifte van diefstal

Webwinkels worden enorm bestolen, maar ze doen geen aangifte omdat ze niet in de politie geloven. Dit meldt dagblad De Pers.

“Onze leden doen nooit of bijna nooit aangifte”, zegt directeur Wijnand Jongen van de koepelorganisatie van webwinkels Thuiswinkel.org tegen dagblad De Pers. Jongen schat dat webshops jaarlijks 90 miljoen euro kwijtraken door de fraude. “Ze vinden dat de politie niet de kennis heeft en prioriteit geeft aan andere zaken.”

De Pers haalt in het artikel het voorbeeld aan van een Wehkamp-klant uit Rotterdam die in december merkte dat er opeens telefoons, tom-toms en playstations via haar Wehkamp-account werden besteld. Na veel gemail en gebel kreeg ze het geld terug, maar hoe de fraude had kunnen plaatsvinden, daar wilde het online warenhuis geen uitspraken over doen. De klant kon geen aangifte doen zonder informatie van Wehkamp.

Cybercrime
Volgens Paul van Brouwershaven, technisch directeur van beveiliger Networking4All, is aangifte doen cruciaal, maar omdat webwinkels negatieve berichten liever verzwijgen zijn er heel weing gegevens over cybercrime voorhanden en is de omvang op dit moment onduidelijk. “Het enige wat we weten is dat het nu heel makkelijk is om te frauderen”, aldus Van Brouwenshaven. Jongen pleit voor een centraal aangiftepunt om aangifte makkelijker te maken.

Wehkamp laat in hetzelfde artikel weten wel altijd aangifte te doen van fraudegevallen.