TOP

Vissenleer: nieuwe trend?

Prada, Puma en Nike gebruiken het al: vissenleer. De schubbige huid blijkt sterkerr te zijn dan gewoon leer. En duurzamer...

Op de Pitti Uomo in Florence liet het Zweedse merk Sand twee jaar geleden al riemen van vissenleer zien. En nu lijkt het erop dat deze vreemde leersoort steeds meer terrein gaat winnen. Zo bracht Nike al sneakers met een schubbige textuur op de markt. Je zou denken dat de huid van een baars, zalm, zeewolf of kabeljauw niet sterk genoeg zou zijn voor een modeaccessoire, maar die gedachte bijkt onjuist.

Neusje van de zalm
Dagblad Metro interviewde de IJlandse visleerlooier Gunnsteinn Bjornsson van Atlantic Leather hierover. “Het was wel lastig om de dunne, delicate huis van een vis in een stevige leersoort te veranderen. Maar het is goed materiaal voor mode omdat het sterker en duurzamer is dan leer. Geloof het of niet, maar dat komt doordat de vezels meer kruisen dan bij een koe of een lam. Het lukte pas in 1995 om het product op de globale markt te brengen. Het duurde vervolgens nog eens tien jaar voordat de modewereld het leer opmerkte.” Nike en Puma waren de eersten die in 2005 aan boord kwamen. Gevolgd door Prada, Dior en Loewe die het als het ‘neusje van de zalm’ presenteren. O ja, het stinkt niet.