TOP

Patta lanceert een inclusieve lijn, Adidas klaagt Nike aan en coronanaplannen voor najaar in de maak

Adidas en Nike staan tegenover elkaar in de rechtbank, er staan coronamaatregelen voor dit najaar op stapel en Patta Femme is de nieuwste aanwinst van Patta. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 13 juni.

Foto: Patta Femme

Coronamaatregelen per sector op de agenda 

Als dit najaar corona weer opleeft, komen er per branche waarschijnlijk ‘maatregelenladders’, meldt het AD. De maatregelen variëren van lichte ingrepen als looproutes en spatschermen tot zwaardere, als coronatoegangsbewijzen en hebben als doel dat verschillende sectoren zoveel mogelijk kunnen openblijven. Nieuw is de oprichting van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat een brede maatschappelijke blik moet bieden in een volgende coronacrisis. Dit staat in het coronaplan voor dit najaar dat minister Kuipers van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Later deze week debatteert de Kamer over de plannen – die nog niet volledig zijn uitgewerkt per sector – waarbij de overheid in eerste instantie inzet op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en bedrijven. ‘Ga ermee aan de slag, het is ook in je eigen belang’, aldus de minister. ‘Pas als de coronacijfers te hard oplopen, kan het kabinet afwijken van de sectorplannen met algemene lockdownmaatregelen’, schrijft de bewindsman aan de Kamer.

Patta introduceert Patta Femme

Patta heeft de collectie uitgebreid met de nieuwe inclusieve lijn Patta Femme. De nieuwste toevoeging van de Amsterdamse streetwearaanbieder richt zich niet alleen op vrouwen, zoals de naam doet vermoeden, maar op een bredere doelgroep. De retailer laat weten ‘tijdloze modellen en structuren te brengen met inclusiviteit in gedachten’. Zo biedt de capsulecollectie meer diversiteit in maten (van XS tot XXL) en fits. De lijn omvat diverse T-shirts – fitted, een T-shirt dress en een boxy crop top – een hoodie en joggingbroeken (kort en lang). Patta Femme is verkrijgbaar via Patta Amsterdam, Londen, Milaan en via de online winkel.  

Adidas sleept Nike voor de rechter

Adidas heeft Nike voor de rechter gesleept in Texas. Volgens Adidas heeft Nike inbreuk gemaakt op een aantal gepatenteerde aspecten, dit schrijft persbureau Reuters. Het betreft onder andere de technologie van slimme technologieën, zoals geautomatiseerde veters. Adidas stelt dat het bedrijf dit idee in 2004 presenteerde, terwijl Nike hier in 2016 mee kwam. Een ander punt in het geschil is de app waarop exclusieve collecties en modellen worden gelanceerd. Adidas lanceerde deze Confirmed-app in 2015 een paar weken eerder dan de SNKRS-app van Nike. Verder gaat Adidas de strijd aan over een trainings- en hardloopapplicatie. Het is niet de eerste keer dat de sportmerken met elkaar in de clinch liggen. Afgelopen december stonden de twee ondernemingen nog voor de rechtbank om een geschil over het recht van de Flyknit-sneakers. Deze zaak loopt nog. 

Amazon laat klanten virtueel schoenen passen

E-retailer Amazon heeft een nieuw hulpmiddel voor klanten gepresenteerd om betere keuzes te maken bij het winkelen: ‘Virtual try-on shoes’. Via augmented reality kunnen bezoekers van de site schoenen virtueel uitproberen op hun voeten. Door een QR-code te scannen en dan de mobiele telefoon op de voeten te richten krijgen consumenten een levendiger idee van de verschillende opties in schoenmodellen en kleuren. De schoenen zijn te bekijken vanuit verschillende kanten. Het virtueel passen van schoenen is vooralsnog mogelijk in Amerika en Canada. Het is niet duidelijk wanneer de feature beschikbaar wordt voor andere markten.

North Sails presenteert een collab met Maserati

Tijdens de mannenmodevakbeurs Pitti Uomo – die van 14 tot 17 juni in Florence plaatsvindt – lanceert North Sails Apparel een opvallende samenwerking met autofabrikant Maserati. De capsulecollectie bestaat uit uiteenlopende producten die zijn ontworpen rondom de gedeelde waarden: exclusiviteit, verantwoordelijkheid en performance. De kleding is volgens de bedrijven ontwikkeld van ‘future-proof’ materialen, van biologisch en gercycled katoen tot functioneel Gore-Tex Infinium. Items zijn onder meer hybride vesten, een nieuwe versie van de klassieke polo en een praktisch jack in twee lengtematen. Ademend vermogen, luchtdoorlatendheid en duurzaamheid zijn belangrijke aspecten binnen de lijn, evenals de bij de merken passende kleurstellingen: van marineblauw tot opvallend Maserati-geel.