TOP

Twee miljoen euro voor hulp aan ontslagen personeel winkelketens

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stelt twee miljoen euro beschikbaar om winkelpersoneel weer aan een baan te helpen. Door de reeks faillissementen moeten duizenden retailmedewerkers op zoek naar een andere baan. Dat meldt de NOS.

 

De twee miljoen euro die minister Asscher vrij maakt, is bedoeld voor concrete en kansrijke plannen om ontslagen winkelmedewerkers weer aan het werk te helpen. Hiervoor zouden zogeheten mobiliteitscentra verspreid over Nederland moeten komen. Van hieruit kan het werkloze winkelpersoneel worden beoordeeld op kwaliteiten en competenties en kan worden bekeken in welke branche ze eventueel weer aan de slag kunnen, meldt de NOS. Indien nodig kunnen ze dan een opleiding of cursus volgen.

 

Oproep vakbonden

 

Hiermee reageert de minister op de oproep van de vakbonden FNV en CNV en brancheorganisatie Detailhandel Nederland. Zij trokken begin februari ook aan bel. Door de reeks faillissementen in de detailhandel moeten duizenden mensen op zoek naar ander werk. In alleen al het geval van het bankroet verklaarde V&D gaat het om 8.000 mensen. 

 

Regeling

 

Al eerder stelde Asscher een regeling open voor het V&D-personeel die het mogelijk maakt dat mensen die een nieuwe baan krijgen zich kunnen omscholen. Bij deze zogeheten Brug-WW krijgen ze WW-uitkering voor de tijd die ze gebruiken voor omscholing. 

 

Faillissementen

 

Het regent faillissementen in de retail. Begin deze week ging het moederbedrijf Unlimited Sports Groep (USG) van Perry Sport en Aktiesport op de fles. Eerder gingen, naast V&D, de schoenenzaken van Macintosh Retail Group Scapino (o.m. Invito, Manfield, Dolcis) failliet. In andere branches vielen Foto Klein, Paradigit en drogisterijketen DA om. Voor de meeste formules wordt gewerkt aan een doorstart, maar het is niet zeker dat alle filialen ook open blijven.