TOP

Trends voor 2009 op beurs Milaan: jurken en prints

In een zonnig Milaan spotte Textilia's Rosita van der Kwaak op de eerste dag van de beurzen White, Touch, Neozone en Cloudnine (die nog tot en met zondag duren) de meest interessante trends, merken en producten voor zomer 2009.

Volgens Italië is de jurk een blijver en is de vlinderprint volgende zomer een must! De Nederlandse delegatie Dutch Touch (met Hans Ubbink, Klavers van Engelen, Spijkers & Spijkers, Marsha Hüskes en Mattijs van Bergen) deed goede zaken. De stand, waar speciaal voor de eerste dag was uitgepakt met mini-modeshowtjes en hapjes en drankjes, werd druk bezocht. Na de eerste dag konden de deelnemende ontwerpers tevreden terugblikken en hadden sommige zelfs al orders geschreven. Over deze handelreis van Modint en de Dutch Fashion Foundation binnenkort alles in Textilia.

Highlights Milaan

  • De jurk is een absolute blijver. Vooral retro (keurig sixties of juist hippie seventies) en etnisch. Denk aan lange zwierige jurken met drukke prints of juist korte aansluitende jurkjes met hoge halslijn.
  • Prints zijn sowieso een must, niet alleen voor jurken, maar ook voor rokken, tunieken en tops. Het motto lijkt: hoe drukker hoe beter. Populair: planten- en dierenprints. Vooral de vlinderprint kwam in vele collecties terug en ook de zebraprint (met zebra’s) is meerdere keren gespot.
  • Sets zijn weer terug. Dus dat betekent een jurk, jas, schoenen, tas en/of hoed in dezelfde print, stof of kleur.
  • Plastic voor tassen en hoedjes. Transparant of met gekleurde prints. Erg veel gezien!
  • Dunne breisels voor de zomer, niet alleen voor tops en vesten, maar ook voor broekjes, jurkjes en zelfs bikini’s.
  • Als tegenhanger van alle kleur en frivoliteit zijn er ook nog de collecties met een clean, eenvoudig en ingetogen beeld.
  • Qua schoenen gaan we aan de sandalen en hakken met bandjes. Vooral in bruin.
  • En natuurlijk in Milaan ook de jeans met flarepijp, alhoewel de broeken duidelijk het onderspit dolven in al het jurkengeweld.
  • Alles doet mee aan de trends, tot de kinderwagen, hondenmand en helm aan toe. Gespot: een hippe kinderwagen met details in wit krokoleer van 8000 (!) euro, een serie hippe accessoires voor de hond en helmen afgezet met decoratieve stof.