TOP

Trenddag: Christine Boland over de zomertrends 2018

Trendforecaster Christine Boland inspireerde bezoekers van de Trenddag, die op dinsdag 16 mei werd gehouden bij Beekwilder in Amsterdam, met haar visie op de vrouwenmodetrends voor het zomerseizoen 2018. “Creativiteit is de nieuwe gemeenschappelijke taal.”

De presentatie New Dialogues van Christine Boland over zomer 2018 stond bol van creativiteit, kleur en dessins. Volgens de trendforecaster leven we in een tijd waarin alles door elkaar heen vloeit, van het echte en het digitale leven tot mannelijkheid en vrouwelijkheid. Maar ook de seizoenen vloeien steeds meer in elkaar over. Ze onderstreepte het belang van meebewegen met deze vloeibare tijd en duidelijk ergens voor te staan met je merk of concept. Ze presenteerde zes trendthema’s voor zomer 2018, die elk over een andere tegenstelling gaan. Een aantal modetrends kwam steeds terug, zoals de kleur geel, plissés en metallics.

Stagnation – Flow

In dit thema zien we sculpturale vormen en uitbarstingen van volume naast fluïde stoffen. Plissés zijn hier belangrijk. Wanneer een plissé in zijde een rubberlaag krijgt, wordt het vloeiende ‘vast’ gemaakt.  Ook dessins met chaotische lijnen passen in dit thema, net als onafgewerkte stoffen, met rafels en losse draden. Het kleurbeeld is zacht: veel pastels, met soms een contrast in knalgeel of gecombineerd met metallics.

Rural – Sophisticated

Hier worden archaïsche (ouderwetse, red.) vormen uitgevoerd in luxe stoffen als zijde, cupro en linnen. Denk hierbij aan stijve blouses of oversized tuniekvormen. Ook etnische patronen krijgen een totaal andere context. Handgemaakte items en ruwe materialen als leer en denim worden gecombineerd met broderie anglaise en geruite of gestreepte stoffen. Wat hier ook in past: leren klompen, overalls, schorten en boerenkielbloesjes.

Functional – Poetical

In het derde thema worden mannelijke of sportieve  items vrouwelijk gemaakt door de details. Denk aan een mannenpak met ruches, sportkleding in chinoiserie print, een grijs geruite bermuda met kant of een stoere sneaker met bloemenprint. Parachutenylon is een belangrijk materiaal en dan juist voor vrouwelijke vormen en in zachte kleuren. Illustrerend is de collectie van Rihanna x Puma: sportieve kledingstukken in roze die door de details heel vrouwelijk zijn gemaakt.

Crisis – Consolidation

Een overdadig thema rond het credo: more is more. Alles is luxe en rijk. Dessins worden gemixt en botsen soms zelfs een beetje: zoals Westerse met Oosterse prints (zoals chinoiserie in felle kleuren). Een jeans versierd met pailletten past hierbij, maar ook rijke stoffen als fluweel en overdadige bloemenprints. De natuur komt op allerlei manieren terug, niet alleen in bloemen, maar ook in prints van planten en bladeren en het gebruik van de kleur groen. Die wordt gemixt met rood, hardroze en warm geel.

Real – Unreal

Natuurlijke vormen in hightech stoffen passen in dit thema, maar ook flitsende digitale kleuren in het echte leven. Dit bereik je met reflecties in stoffen, waar metallics bij uitstek geschikt voor zijn. Maar ook fluweel past hier goed, soms gekreukt, verbleekt of in plissé. Interessant zijn patronen van mineralen en zeewier. In dit thema zien we het sculpturale ronde silhouet (met de ‘ronde schouders’). Volgens Boland zeker niet het makkelijkste silhouet, maar wel één om in de gaten te houden.

Archetype – Anarchism

In dit thema zijn de vormen groot, scheef en uit verhouding, een silhouet waar Vetements destijds mee begonnen is. Klassiekers worden gehackt en krijgen andere verhoudingen of kleuren. Denk aan een ‘halve’ trenchcoat, enorme tassen of sportieve items met een afwijkend lettertype. Illustratief is de op de blauwe Ikea-shopper geïnspireerde tas van Balenciaga. Of de gekleurde Pucci-sneakers met ruches.

Meer lezen over (en zien van) deze trends? Eind juni 2017 verschijnt de vrouwenmodespecial van Textilia met een uitgebreide trendanalyse van Christine Boland voor het zomerseizoen 2018, die voortborduren op de thema’s die ze op de Trenddag heeft gepresenteerd. Neem een abonnement op de printeditie.