TOP

Resultaat Inditex weer terug op niveau, data winteredities Modefabriek en Ciff bekend en Jan Jansen opent showroom

De winst en de omzet van het Spaanse modeconcern Inditex zitten weer op het niveau van voor de coronacrisis. De data van de winteredities Modefabriek en Ciff zijn bekendgemaakt en schoenenicoon Jan Jansen opent een showroom. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 17 september.

Data winteredities Modefabriek en Ciff bekend

Na straks bijna twee jaar denkt de organisatie van Modefabriek de beurs in januari 2022 eindelijk weer fysiek te kunnen organiseren. De data en locatie zijn bekend: 23 en 24 januari in de RAI Amsterdam. Afgelopen zomer moest Modefabriek de beurs voor de derde keer op rij cancellen als gevolg van de coronamaatregelen. Directeur Caroline Krauwels hoopte toen nog dit najaar een fysiek event te kunnen neerzetten, maar dit gaat niet door, laat de organisatie weten. Ook Kopenhagen richt de blik op komende winter. Ciff en Ciff Kids staan gepland voor 2 tot en met 4 februari. Deze beurzen vonden afgelopen augustus overigens wel plaats, maar dan in aangepaste vorm.

Winst en omzet Inditex weer op niveau pre-corona

De omzet en de winst van het Spaanse modeconcern Inditex zijn weer op het niveau van voor de coronacrisis. Dit meldt het moederbedrijf van merken als Zara, Bershka, Stradivarius en Massimo Dutti in een persbericht over de halfjaarcijfers 2021 (1 februari – 31 juli). Het concern zag de bedrijfswinst in de eerste helft van dit jaar meer dan verdubbelen naar bijna 1,3 miljard euro, nu 99 procent van de Inditex-winkels weer open is en andere coronamaatregelen ook zijn afgebouwd. In het eerste half jaar van 2020 draaide het bedrijf nog een verlies van 195 miljoen euro. De omzet kwam uit op 11,94 miljard euro, een groei van 49 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Inditex heeft op dit moment 6.654 winkels wereldwijd.

Schoenenicoon Jan Jansen opent showroom in Cast

De iconische schoenenontwerper Jan Jansen heeft een showroom geopend in Cast, het schoeneninkoopcentrum in Nieuwegein, meldt Schoenvisie. Na het faillissement van Ardenberg (waar Jan Jansen onderdeel van was, red.) is de herlancering van het merk een feit. Agentuur en importeur Hooijer Groep kocht de merkrechten in maart van dit jaar en brengt Jan Jansen Amsterdam voor zomer 2022 naar de winkels terug. Ook zijn de eerste gespekken met Engeland, Italië en Japan al gevoerd. Jansen blijft zelf nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe collecties.

CBS: Koopkracht groeit met 2,2 procent in coronajaar 2020

In 2020 groeide de koopkracht met 2,2 procent in doorsnee, de hoogste groei sinds 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor werknemers steeg de koopkracht het meest, met 4,3 procent. De positieve koopkrachtontwikkeling in 2020 was voor het grootste deel het gevolg van de gunstige loonontwikkeling van 1,6 procent, aldus het CBS. De cao-loonstijging bedroeg 2,9 procent in 2020. Hoewel in 2020 de coronacrisis uitbrak, was een groot deel van de cao-loonafspraken al gemaakt voor aanvang van de crisis en geldig voor heel 2020. Tegenover de loonstijging stond een inflatie van 1,3 procent. Het overheidsbeleid had een overwegend positief effect op de koopkracht, onder andere door geplande fiscale maatregelen, waaronder verhogingen van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, en het invoeren van een tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting.

Credit beeld: Inditex