TOP

Pitti dag 2: de beurs in volle gang [foto’s]

In Florence is de mannenmodebeurs Pitti aan de gang. Textilia’s manennmoderedacteur is aanwezig en doet verslag vanuit de Italiaanse stad; dit keer de tweede Pitti-dag.

De tweede Pitti dag, woensdag 11 januari, begint direct al in de ochtend aanzienlijk drukker dan de dag ervoor. Het lijkt erop dat er nog veel bezoekers na de eerste Pitti-dag zijn aangekomen.

Hypebeast

Dat merkten ook Luuk Schavemaker en Stephen Becker van Newams die nu voor de tweede keer op de Pitti staan. “Gisteren was het niet erg druk, maar er zijn wel geïnteresseerde klanten langsgeweest. Voor ons is de Pitti vooral een manier om interesse te wekken, zodat potentiële klanten volgende week langskomen in onze showroom in Milaan. Daar schrijven we pas echt orders.”

Newams begon vorig seizoen op de Pitti met vooral de nadruk op hun T-shirts. Dit keer tonen de twee mode-ondernemers veel jassen en broeken met in het oog springende teksten. Een van hun jassen haalde zelfs de bekende streetwearblog Hypebeast terwijl hun stagiair in een van de Newams jassen over het Pitti-terrein liep.

 Newams

Newams Pitti
De jassen van Newams op de Pitti

‘Meer durven’

Het lijkt erop dat er vrij veel Nederlanders dit seizoen aanwezig zijn op de Pitti. Een van hen is Johan van Westen van de winkel Van Westen Mannen in Zaamslag, vaste bezoeker van de mannenmodebeurs. “De Pitti is altijd weer enorm inspirerend. Wij komen hier vooral om te kijken welke kant het opgaat met de mannenmode,” zegt hij. “Wat ik er nu al uit kan concluderen is dat wij in de winkel meer moeten durven. We zijn de afgelopen jaren te behoudend geweest. Hier zie je veel gedurfde kleuren en prints. En natuurlijk zijn de Italianen altijd wat uitbundiger, maar toch vind ik dat wij dat moeten vertalen naar onze winkel.”

Paul Smith sjaals Pitti
Veel kleur bij onder meer PS by Paul Smith

Danskunsten

Een van de hoogtepunten van de dag is de PS by Paul Smith-presentatie woensdagavond. In een grote industriële hal staan grote blokken omringd door schermen waar teksten op te zien zijn. Onder felroze lampen café één voor één mannen op die de knapste (acrobatische) danskunsten laten zien. Dat alles om aan te tonen hoe comfortabel en kreukvrij de pakken en andere PS by Paul Smith-items zijn. Ook is de racefiets – een knipoog naar  de favoriete sport van Paul Smith – doet mee in de presentatie.

PAUL SMITH PITTI IMMAGINE SPECIAL GUEST - 017
De acrobatische danskunsten van de Paul Smith-‘modellen’

Sportswear

Later op de avond is ook de presentatie van de collectie die de hippe Britse ontwerper Christopher Raeburn ontwierp voor jassenlabel Save the Duck. Hij maakte een reeks van jassen die uit volledig gerecyclede materialen bestaat. Daarna is het tijd voor de modeshow van Tim Coppens, de andere gastontwerper van Pitti Uomo 91, die op een paardenrenbaan aan de rand van de stad plaatsvind. Zijn presentatie stond bol van ontwerpen met retro sportswear invloeden. Opvallend waren vooral de hoge sneakers en look waarin een kort jack wordt gedragen op een knielang vest.

 

Tim Coppens _br_ Menswear Guest Designer - 030

Tim Coppens _br_ Menswear Guest Designer - 034
Veel sportswear-invloeden in de show van Tim Coppens