TOP

Modebeeld Kopenhagen winter 2010

Vorige week (11-14 februari 2010) stond Kopenhagen met vier beurzen en talloze shows weer in het teken van de mode.

Het was koud in de Deense hoofdstad en dat kwam de plaatselijke modeliefhebbers goed van pas. Bontjassen en -mutsen domineerden het straatbeeld, gecombineerd met veel zwart leer en heavy knitwear.

Dit straatbeeld was ook te zien in de collecties op de beurzen CPH Vision en Gallery. In tegenstelling tot Nederland zijn de Noorderlingen niet bang om bont te gebruiken en dit vertaalt zich van bontmantels en gilets tot aan leren applicaties en accessoires. Ook leer blijft in de winter 2010-2011 belangrijk in de vorm van nappa stretch leggings, leren jasjes en in mindere mate de leren jurk.

Het damesmodebeeld voor winter volgend jaar is dus niet zozeer vernieuwend of verrassend, maar is meer een verlengde van wat er nu al in de betere modewinkels ligt: nog meer studs en applicaties, erg veel zwart gecombineerd met poerdertinten, het accent op de schouderpartij en vooral veel aandacht voor het zwaardere breiwerk en luxe materialen.

Mannenmode
Mannen blijven volgens de Scandinavische ontwerpers gekleed in geblokte overhemden met een chino of jeans en Amerikaanse baseball jacks. De pijpen het liefst opgerold en een ‘bow tie’ om de nek. Of in kakkerige tweed of wollen jasjes met een corduroybroek, keurig vestjes en een geoliede wax buitenjas. Inderdaad nog steeds de Amerikaanse nerd meets preppy guy-look, dus ook in dit segment is de vernieuwing ver te zoeken. Wel zijn de folkore-invloeden goed zichtbaar wat resulteert in warme Noorse truien of vesten, bij voorkeur gedragen als jas met daaronder lagen van t-shirts en overhemden.