TOP
The Modern Artisan credit: Yoox Net-a-Porter

McGregor sluit eigen winkels, Modefabriek verhuist en Pure London en Scoop geannuleerd

Modefabriek vertrekt uit Amsterdam. Verder: McGregor sluit de eigen winkels in Nederland, noteert het CBS een economische groei in het derde kwartaal van 2020 en prins Charles stapt in duurzame mode. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 13 november.

Nieuwe locatie Modefabriek

De komende editie van Modefabriek op 24 en 25 januari 2021wordt georganiseerd in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen, waar onder meer ook de beurs ShowUp wordt gehouden. De Expo biedt de beursorganisatie ‘de gelegenheid om aankomende editie écht een nieuw gevoel te geven en corona-proof plaats te laten vinden’, zo staat het in het persbericht. Hiermee vertrekt Modefabriek na jaren uit de RAI. Of de beurs volgend jaar zomer terugkeert in Amsterdam is niet bekend.

McGregor sluit winkels in Nederland

McGregor sluit de eigen winkels in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam om zich te concentreren op online en wholesale. Dit meldt het merk aan Retailnews. Volgens ceo Coen Gehring drukken de kosten van de eigen winkels teveel op de organisatie. Traffic is door corona te laag om de winkels op korte termijn weer winstgevend te krijgen. De franchisevestiging in Breda blijft vooralsnog open, net als de Belgische winkels in Hasselt en Antwerpen.

CBS: economie groeit met 7,7% in derde kwartaal 2020

Na de ongekende krimp van 8,5 procent in het tweede kwartaal van 2020 is volgens de eerste berekening van het CBS het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2020 met 7,7 procent toegenomen ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze groei, de grootste ooit, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gestegen consumptie door huishoudens. De groei in het derde kwartaal weegt echter niet op tegen de daling in de eerste twee kwartalen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met 3 procent gekrompen.

Inretail: grote zorgen bij middenstander binnenstad 

In de week van 2 tot en met 8 november werden in dertien grotere binnensteden gemiddeld 52 procent minder bezoekers en 46 procent minder omzet genoteerd dan in dezelfde week in 2019. Dat blijkt uit de binnensteden monitor van Inretail. Amsterdam noteerde vorige week bijna 70 procent minder mensen in de binnenstad dan dezelfde week in 2019 met een omzetdaling van 65 procent. Maastricht volgt op de voet met een daling van 68 procent in bezoekers en 58 procent in omzet. Op plek drie van de lijst met stille binnensteden stond vorige week Arnhem met 63 procent minder passanten in de binnenstad (45 procent minder omzet). Qua omzetdaling volgen na Amsterdam en Maastricht de grote steden Utrecht en Rotterdam (48 procent daling) en Den Haag (47 procent daling).

Prins Charles stapt in duurzame mode

The Modern Artisan, een project van de liefdadigheidsinstelling van de Britse prins Charles, The Prince’s foundation, heeft samen met high end modeplatform Yoox Net-A-Porter een capsulecollectie uitgebracht. De collectie bestaat uit achttien stuks voor vrouwen en mannen, ontworpen door zes Italiaanse studenten van de Politecnico di Milano, handgemaakt in het Verenigd Koninkrijk. De collectie wordt verkocht op de webshops Net-a-Porter, Yoox, Mr. Porter, en The Outnet.

Pure London en Scoop geannuleerd

Vanwege aanhoudende overheidsbeperkingen als gevolg van de pandemie worden de Britse beurzen Pure Londen en Scoop verplaatst naar half september 2021. De beurzen stonden oorspronkelijk gepland voor februari volgend jaar. In plaats van de fysieke edities, lanceert organisator Hyve Group, het digitale platform Fashion Together. Een overzicht van alle beurzen het komend seizoen en eventuele annuleringen vind je hier.

Credit beeld The Modern Artisan: Yoox Net-a-Porter