TOP

Kuyichi is failliet verklaard * [update]

Het Nederlandse jeansmerk Kuyichi is door de rechter failliet verklaard. International sales director Peter Schuitema: "Er zijn gegadigden voor een doorstart en we gaan er absoluut vanuit dat we kunnen doorstarten."

De rechtbank in Haarlem heeft het Nederlandse duurzame jeansmerk Kuyichi International BV, handelend onder de naam Kuyichi Europe, op 8 december faillissement verleend. Peter Schuitema reageert in dit artikel op het nieuws.

Gerecyclede pet-flessen

Kuyichi was één van de vaandeldragers van duurzame kleding. In 2001 werd het merk opgericht door onder andere Solidaridad. Al sinds het begin maakte het merk gebruik van biologisch katoen, gerecycled katoen, gerecyclede pet-flessen en materialen zoals hennep en tencel in de collecties.

Update

Curator Karel Willemse van Willemse & Van Poorten Advocaten in Haarlem heeft vanochtend aan de Kuyichi-medewerkers laten weten dat aan een doorstart wordt gewerkt. Dit vertelt Peter Schuitema, international sales director bij Kuyichi in een eerste reactie aan Textilia. “Er zijn gegadigden en we gaan er absoluut vanuit dat we kunnen doorstarten.”

Kleine plus

Volgens Schuitema is het personeel van het jeanslabel vorige week door de aandeelhouders op de hoogte gebracht van het feit dat zij niet met het merk verder willen. “Erg pijnlijk. De afgelopen seizoenen waren zeker niet makkelijk, maar dit najaar en voor voorjaar/zomer 2016 krabbelden we weer op en was er zelfs sprake van een kleine plus van zo’n twintig procent. Blijkbaar was de schuldenlast toch te hoog om een nieuw seizoen voor te financieren.”

Overname

Kuyichi was het afgelopen jaar al met partijen in gesprek over een overname, maar dit is om onduidelijke redenen afgeketst. Schuitema en de rest van het team hopen op korte termijn meer duidelijkheid over een eventuele voortgang te krijgen. “We hebben vijftien jaar lang laten zien dat we in staat zijn een geweldig, duurzaam product kunnen maken. Ik ben ervan overtuigd dat onze producten en verhaal te mooi zijn om er zomaar mee te stoppen.”