TOP

Jan van Tilburg (91) overleden

De grondlegger van Van Tilburg Mode & Sport, Jan van Tilburg, is op 13 september overleden. Hij is 91 jaar geworden.

In de nacht van zaterdag op zondag is Jan van Tilburg, de grondlegger van het familiebedrijf Van Tilburg Mode & Sport uit Nistelrode, op 91-jarige leeftijd overleden. ‘Letterlijk zijn hele leven stond in dienst van ambachtelijk vakmanschap als kleermaker en adviseur. Dienstbaar tot zijn laatste dag’, laat het bedrijf weten in een persbericht.

Kleine zaken worden groot

‘Jan van Tilburg is geboren en getogen in Schaijk. De Van Tilburgs waren al drie generaties lang een echte kleermakersfamilie. Net als drie broers en een zus koos ook Jan voor het ambacht van zijn vader. Overdag werkte hij thuis mee in de winkel en het atelier en ‘s avonds volgde hij de vierjarige opleiding tot meesterkleermaker in ‘s-Hertogenbosch. ‘Met eendracht, eenvoud en heel hard werken, worden kleine zaken groot,’ was het familiecredo. En zo geschiedde. In 1950 trouwde hij zijn dorpsgenote Bets Wingens, samen begonnen ze hun eigen winkel. Jan maakte maatpakken op ambachtelijke wijze en bracht zijn pakken aan de man.’

In januar van dit jaar interviewde Textilia zoon Peter van Tilburg in een serie over familiebedrijven, waarin Van Tilburg natuurlijk niet mocht ontbreken. Peter van Tilburg: “Mijn vader was kleermaker van beroep, net als mijn grootvader en overgrootvader. Hij ging nog de boer op om pakken aan te meten.” Toen de confectie haar intrede deed in Nederland, en vader Jan “als een tierelier een reeks regenjassen verkocht” werd er een winkel geopend in dames- en herenkleding.

Grote fanclub

In 1988 ging Jan van Tilburg met pensioen. Peter van Tilburg zei toen over zijn vader, die de huidige winkel Van Tilburg Mode in 1950 opende, dat hij nog dagelijks in de winkel te vinden was. Veel klanten vroegen naar Jan van Tilburg als hij er niet was, zo bleek tijdens het interview, toen een klant informeerde naar Van Tilburg senior. “Hij heeft een grote fanclub”, zei Peter van Tilburg toen.

Peter vertelde ook wat hij van zijn vader had opgestoken: “Wat ik van hem geleerd heb is klantvriendelijkheid. Hij is daar de belichaming van. Hij is zo attent en hulpvaardig en dat is belangrijker dan welke marketingtheorie ook.”

De grote toewijding zorgde ook voor maatschappelijke erkenning. Voor zijn grote inzet voor de gemeenschap ontving hij een Koninklijke Onderscheiding, was hij erelid van Fanfare Sint Lambertus en kreeg hij de Erepenning van de gemeente Bernheze.

Jan van Tilburg stierf na een kort ziekbed en laat een echtgenote na, met wie hij in mei 65 jaar getrouwd was, en vijf kinderen, tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Donderdag 17 september wordt Jan van Tilburg in besloten kring begraven. De winkel zal die dag, uit respect voor Van Tilburg, gesloten blijven. Ook het werk aan de nieuwbouw wordt donderdag stilgelegd. Dinsdag is er een avondwake voor het personeel. Ook is er op de website van Van Tilburg een condoleanceregister geopend.

Jan van Tilburg Portret