TOP

H&M stopt giflozingen in Chinese wateren

De kledingketen Hennes en Mauritz stopt met het lozen van gif in de rivieren rondom de fabrieken in China.

Het Zweedse H&M belooft dat er uiterlijk in 2020 geen chemicaliën meer worden gestort in de rivieren van China. Een onderzoek van Greenpeace leidde tot dit besluit.

Rapport
H&M treedt met dit besluit in de voetsporen van onder andere Puma, Adidas en Nike. De winkelketen vindt dat de mensen die rondom de fabrieken wonen, moeten weten wat er in hun water wordt geloosd. Daarom brengt het bedrijf eind 2012 een rapport naar buiten met alle gegevens over het lozen van chemicaliën in China.

Greenpeace
Belangenorganisatie Greenpeace publiceerde afgelopen zomer een onderzoek waaruit bleek dat verschillende winkelketens, waaronder H&M, gif lozen in Chinese rivieren. Campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace Ilze Smit:  “In het water vonden we een cocktail aan gevaarlijke stoffen. Onder andere alkylfenolen (hormoonverstorend) en perfluorverbindingen (kankerverwekkend), die niet biologisch afbreekbaar zijn en zich ophopen in de voedselketen.”

Protest
Activisten van Greenpeace lieten vorige week van zich horen door in twaalf landen de ruiten van H&M-filialen te beplakken met stickers. Online zouden honderdduizenden mensen via twitter een petitie hebben getekend, laat de organisatie weten. Greenpeace is van plan de modeketen nauwlettend in de gaten te houden om te kijken of H&M zich aan haar afspraak houdt.