TOP

Geen bont op Amsterdam Fashion Week

Amsterdam Fashion Week gaat samenwerken met Bont voor Dieren. De partijen willen samen meer bewustwording creëren omtrent het gebruik van bont.

De samenwerking tussen Amsterdam Fashion Week  (AFW) en Bont voor Dieren is het antwoord op een open brief waarin ontwerpers, stylisten en bekende Nederlanders de directie van Amsterdam Fashion Week verzochten om voor een bontvrije Fashion Week te kiezen. Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Het is ontzettend bijzonder dat een anti-bont organisatie deel uit maakt van Amsterdam Fashion Week. Wij hopen samen met AFW designers en studenten te inspireren met ons programma Sustainable Stories.”

Bruno Pieters
Als partner van het Amsterdam Fashion Week Business Programme heeft Bont voor Dieren op 23 januari een programma in Pakhuis de Zwijger samengesteld waaronder een lezing van ontwerper Bruno Pieters. Hij werkte samen met designers als Martin Margiela en Christian Lacroix en was creatief directeur van het label Hugo by Hugo Boss. Tijdens zijn sabbatical in India deed hij ervaringen op die zijn persoonlijke filosofie en zijn denken over mode sterk beïnvloedde, met name op het gebied van milieu en dierenwelzijn. De Belgische ontwerper lanceerde begin 2012 duurzaam modelabel Honest by, het eerste online bedrijf ter wereld met een 100 procent transparant beleid. Van elk kledingstuk is tevens een vegan versie beschikbaar.

Duurzame stoffen
Ecological Textiles, innovator op het gebied van duurzame stoffen en producent voor bekende ontwerpers en prijswinnende jonge modelabels, is ook onderdeel van het programma. Directeur Marita Bartelet zal uitleggent hoe zij startende ondernemers met oog voor duurzaamheid en diervriendelijkheid kan ondersteunen. Na het programma is er gelegenheid om kennis te maken met Bartelet en wordt een selectie van de stoffen van Ecological Textiles gepresenteerd.

De juiste keuze
Holly Syrett, manager van het Amsterdam Fashion Week Business Programme zegt over de samenwerking: “Amsterdam Fashion Week zet zich al sinds haar oprichting in om de mode-industrie in Nederland te stimuleren, ondersteunen en te doen groeien. Kennisoverdracht en verduurzaming is hierin essentieel. Wij kijken er naar uit om met Bont voor Dieren informatie over materiaalgebruik voor ontwerpers te ontsluiten en streven ernaar dat zij daarmee verantwoordelijke keuzes maken.”