TOP

Terugblik op de afgelopen Amsterdam Fashion Week 2022 vol kleur

Nu Amsterdam Fashion Week achter ons ligt, blikken we terug met een selectie van de catwalkshows die op het programma stonden. Met onder anderen Claes Iversen, Natan en Lichting, inmiddels vaste waarden op het AFW programma. Upcycling stond hoog op de agenda van veel ontwerpers, net als een uitbundig kleurgebruik.

Beeld: Amsterdam Fashion Week / Team Peter Stigter

Martan

Op woensdag 31 augustus opende modelabel Martan de Amsterdam Fashion Week in het Grand Hotel Amrâth Amsterdam. De volledig duurzame collectie is gemaakt van upcycled hotellinnen van het hotel en zit vol visuele verwijzingen naar de architectuur en historie van het Scheepvaarthuis, zoals het meer dan honderd jaar oude gebouw waar het hotel in zit vroeger heette. In de collectie vind je bijvoorbeeld prints die zijn geïnspireerd door de iconische hekwerken van het hotel en de vloeiende silhouetten verwijzen naar de zee.

1/Off

Het designer upcycling label 1/Off, al enkele jaren present tijdens Paris Fashion Week, presenteerde op woensdag zijn eerste show tijdens Amsterdam Fashion Week. Het merk transformeert designer vintage in hedendaagse unieke ontwerpen en creëert zo een nieuwe vorm van luxury fashion. In de Contemporary Art Space in Amsterdam Noord presenteerde het label vier werelden: denim, tenue de table (van vintage tafelkleden), scarf couture (van stropdasstoffen) en tailoring.

Claes Iversen

Claes Iversen presenteerde op donderdagmiddag 1 september zijn couturecollectie Play in de kelder van het pand van Adyen aan Rokin (het oude Hudson’s Bay). Uitgangspunt voor de collectie zijn onbevangenheid en speelsheid, met als resultaat een eclectische kakofonie. De collectie bestaat uit 19 looks en is een uitbundige mix van materialen, vormen, prints, borduursels, stijlen en kleuren waarbij Claes zelf ontwikkelde stoffen combineert met de ateliervoorraad en vintage materialen. Maar ook onverwachte materialen als badstof en gehaakte stoffen.

Francon

Donderdagavond showde het nieuwe vrouwenmodelabel Francon in Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, een publiek toegankelijk kunstdepot. De titel Vantage Point (vertaling: uitkijkpunt) sloot aan op deze bijzondere locatie, buiten Amsterdam. Het label is geïnspireerd door architectonisch denken en legt de nadruk op de setting in plaats van op het seizoen. Medeoprichter May Kaan van Francon was meer dan vijf jaar ambassadeur van Museum Boijmans Van Beuningen.

Lichting

Op vrijdagavond 2 september vond Lichting 2022 plaats in Capital C in Amsterdam. De tien beste graduates van de Nederlandse modeacademies presenteerden zichzelf aan een internationaal vakpubliek en panel. Ruben Jurriën, afgestudeerd aan AMFI, werd verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Met zijn collectie Pak van Mijn Hart! ambieert hij de drager aan te moedigen om los te breken van alle standaarden die in onze maatschappij gelden voor kleding. Zo werkt hij met one size fits all stukken en twee maten voor verstelbare broeken. Hij won hiermee de Lichting 2022 award ter waarde van 10.000 euro, een eigen show tijdens Amsterdam Fashion Week 2023 én juridische begeleiding.

Natan

Op zaterdag 3 september showde het Belgische modehuis Natan de ready-to-wear zomercollectie 2023 in Valley, op de Beethovenstraat in Amsterdam. De locatie won onlangs de Emporis Skyscraper Award voor beste nieuwe wolkenkrabber ter wereld. In een gedigitaliseerde wereld wil Natan poëzie brengen met inspiratie uit de natuur en de technologie. Dat resulteerde in ontwerpen die couture-invloeden vertalen naar digitale kleuren en prints, waarbij natuurlijke stoffen worden gecombineerd met technische.