TOP

FGHS tennisworkshop 2010: prikkelen, uitdagen en scherpstellen

Sportdetaillisten werden afgelopen maandag 12 april geprikkeld, uitgedaagd en scherpgesteld op tennisgebied. In Pelikaan Health & Raquet Club Amersfoort werd er door de FGHS, de sportbranche organisatie, in samenwerking met de merken Babolat, Dunlop, Gamma, Head, Pacific, Prince, Pro Kennex, Technifibre, Völkl, Yonex en Wilson voor de derde keer de FGHS tennisworkshop georganiseerd.

Terwijl Pelikaan-clubleden zich in het zweet werken tijdens een spinningles, krijgen 165 detaillisten de ‘spelregels’ van de tennisworkshop uitgelegd door FGHS directeur Dirk Vinken. Verdeeld in drie groepen volgen de detaillisten de rest van de dag hun eigen dagprogramma. Groep 3, de geeltjes, want ze volgen de meneer met de gele paraplu, starten de dag met een workshop verkooptraining.

Rollenspel
De hersenen worden meteen goed geprikkeld als ze de volgende stelling voorgeschoteld krijgen van Sjaak Hoksbergen en Ronald Heijstek: ‘Soms is het op een begrafenis leuker dan in sommige sportzaken’. Een verkooptraining zonder rollenspel is ondenkbaar en zonder pardon worden enkele winkeliers uit het publiek geplukt. De feedback die ze meekrijgen: maak zoveel mogelijk gebruik van lsd. De heren Hoksbergen en Heijstek refereren niet naar een bepaald genotsmiddel. Lsd staat namelijk voor luisteren, samenvatten en doorvragen. Een kruisverhoor moet een verkoopgesprek zeker niet zijn, vindt Hoksbergen, maar aan het einde van de workshop wenst hij de detaillisten wel veel lsd toe.

Testen

Na de verkooptraining volgen er voor groep 3 nog de workshops rackets algemeen (door Guillaume Muller) en technologieën rackets (door Jeroen de Beer). Het scherpstellen van de tenniskennis van de winkeliers staat hierbij voorop. Na al dat zitten en luisteren tijd is het tijd voor wat fysieke inspanning. Op vijf verschillende tennisbanen krijgen de al sportief geklede winkeliers de kans om verschillende tennisrackets te testen. Oud tennisprof Jan Siemerink en enkele tenniscoaches dagen de winkeliers lekker uit tijdens het testen op de tennisbaan.

Snaren en koeien

Voor sommige detaillisten is het misschien maar goed dat de snarenclinic plaatsvindt na de lunch. Snaren worden namelijk gemaakt van darmen. Er zijn 3,5 koeien nodig om genoeg meters snaar te kunnen produceren voor één tennisracket, zo krijgen de workshopparticipanten te horen. Klinkt als een goede quizvraag. Na het scherpstellen, prikkelen en uitdagen van 165 detaillisten wordt de FGHS Tennisworkshop 2010 afgesloten met een quiz en een borrel. Van Van Hoksbergen hebben we te horen gekregen dat een klant altijd de sfeer onthoudt in een winkel. De goede sfeer en toegevoegde waarde van deze dag zal hoogstwaarschijnlijk bij menig deelnemende winkelier blijven hangen.