TOP

Doorstart Humanoid in zicht, Grosso Moda failliet en wie wordt Retailer of the Year?

Humanoid is dicht bij een doorstart. Verder: b2b-leverancier Grosso Moda is failliet, Takko Fashion voltooit de financiële herstructurering en welke mode- en schoenenretailers zijn genomineerd voor de ABN Amro Retailer of the Year-verkiezing 2023-2024? Dit is het nieuwsoverzicht van donderdag 10 augustus.

Beeld: Takko Fashion

‘Doorstart voor Humanoid in zicht’

Humanoid is dicht bij een doorstart. Curator Eric Looijen is in de ‘afrondende onderhandeling’ met een partij, zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Er wordt niet vermeld wie de doorstarter is. Het Nederlandse vrouwenmodemerk vroeg eind juni uitstel van betaling aan. Dat werd op 7 juli omgezet in een faillissement. Pogingen tot een herstructurering in deze periode mislukten, volgens de curator omdat het bedrijf niet tot een oplossing kon komen met het warehouse van waaruit de voorraad geleverd werd. Daardoor droogde de geldstroom op.

Het verslag geeft ook inzicht in hoe de problemen bij Humanoid begonnen. Het bedrijf kampte met een ‘dalende omzet en te hoge operationele kosten in relatie tot deze omzet’, met liquiditeitsproblemen tot gevolg. Daar kwamen een belastingschuld van ruim 700.000 euro en een niet goed ontvangen collectie bovenop. Noodmaatregelen, zoals voorfinanciering van debiteuren en een poging tot een crowdfunding, bleken niet afdoende om het tij te keren. Naast de coronaschuld heeft Humanoid ongeveer 550.000 euro bij concurrente crediteuren uitstaan.

B2b-leverancier Grosso Moda failliet verklaard

Groothandel Grosso Moda is op 8 augustus failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Dat blijkt uit gegevens op het Faillissementsdossier. De b2b-leverancier houdt kantoor in Doorn en heeft daarnaast eigen en externe productielocaties in Europa (Belarus, Litouwen, Oekraïne en Turkije) en Azië (Vietnam). Alleen het Nederlandse kantoor is getroffen door het faillissement, zegt curator L.C. de Jong tegen Fashionunited. Volgens hem is de kans op een doorstart klein. De website is op het moment van schrijven nog wel in de lucht.

Grosso Moda werd in 1992 opgericht en is gespecialiseerd in design, ontwikkeling en productie van kleding(onderdelen) voor merken en multibrandretailers. Het bedrijf was actief in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.  

Takko Fashion voltooit financiële herstructurering

Takko Fashion heeft het in april aangekondigde financiële herstructureringsproces voltooid. Dat meldt de Duitse modediscounter in een persbericht. In ruil voor een schuldenvermindering van €250 miljoen hebben de obligatiehouders een meerderheidsbelang in het bedrijf gekregen, dat eerder grotendeels in handen van private equity-groep Apax Partners was. Daarnaast wordt de looptijd van de schulden verlengd tot 2026.

Het bedrijf zegt met de nieuwe financiële structuur ‘beter gepositioneerd’ te zijn om de aanwezigheid in Europa uit te breiden. Het sterke tweede kwartaal van het boekjaar 2023/2024 stemt alvast bemoedigend; de omzet pluste met 17 procent ten opzichte van voor corona (boekjaar 2019/2020), onder meer door de internationale uitrol van de webshop en de lancering van het loyaliteitsprogramma ‘Takko Friends’.

Dit zijn de genomineerden voor ABN Amro Retailer of the Year 2023-2024

De genomineerden voor de ABN Amro Retailer of the Year-verkiezing voor 2023-2024 zijn bekend. Ruim 160.000 consumenten beoordeelden meer dan 500 retailers op het assortiment, de prijs, de service, het koopgemak en meer. Het gaat om awards in twee categorieën; de Beste Winkelketen van Nederland en de Webshop Award the Netherlands.

De uitreiking vindt plaats op 21 september, op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. Deze mode- en schoenenretailers maken kans:

Genomineerden Beste Winkelketen van Nederland 2023-2024

Vrouwenmode: C&A, Hema, Jeans Centre, MS Mode, We Fashion

Mannenmode: C&A, Jeans Centre, OFM., Primark, We Fashion

Baby & kind: Hema, We Fashion, Zeeman

Ondermode: C&A, Hunkemöller, Zeeman

Schoenen: Omoda, Scapino, Schuurman Schoenen, vanHaren

Modeaccessoires: Lucardi, My Jewellery, Primark, vanHaren

Outdoor: ANWB, Bever, Decathlon

Warenhuis: Action, Blokker, Hema, SoLow, Wibra

Genomineerden Webshop Awards the Netherlands 2023-2024

Vrouwenmode: Jeans Centre, We Fashion

Mannenmode: Jeans Centre, OFM., We Fashion

Baby & kind: We Fashion, Zeeman

Ondermode: Bonprix, C&A, Hunkemöller, Zeeman

– Schoenen: Omoda, Scapino, Schuurman Schoenen, vanHaren, Zalando

– Modeaccessoires: About You, Bonprix, Lucardi, vanHaren, Zalando

– Outdoor: ANWB, Bever, Decathlon

Warenhuis: Blokker, Bol.com, Wibra