TOP

De Week van de Veiligheid: interview met ondernemer Bas Zoomers

Het is deze week de Week van de Veiligheid. Hoe gaat een ondernemer om met de veiligheid in de winkel en heeft hij zich wel eens bedreigd gevoeld? Bas Zoomers van modeketen Piet Zoomers vertelt.

Hoe is de beveiliging van jullie winkels geregeld?: “We hebben onze winkels goed beveiligd met camera’s. Ook hebben we duidelijke afspraken onderling over hoe we met bepaalde situaties en mensen omgaan. Goed contact met de politie is ook belangrijk. Mocht het vervelend worden in de winkel of mocht het pesoneel iets of iemand niet vertrouwen, we bellen de politie en ze komen meteen. In bepaalde steden waar de winkeliersverenigingen actief zijn, hebben we zelfs een extra knop om alle ondernemers in de buurt te kunnen waarschuwen.”

Zijn jullie wel eens overvallen?: “Ik klop het af, maar gelukkig nog nooit. Wel is onze winkel in Wilp twee keer gekraakt in een periode van drie weken tijd. Een keer zijn ze door het dak naar binnen gekomen en een keer via de muur. De daders zijn nooit gepakt. Dat geeft wel een vreemd gevoel, want ik heb me heel lang afgevraagd wie het nou hadden gedaan en of het misschien wel bekenden zijn geweest.”

Krijgt het personeel overvaltraining?: “Niet zozeer overvaltraining, maar eens in de zoveel tijd besteden we wel aandacht aan hoe je met lastige situaties om moet gaan. Moeilijke klanten, klachten, bedreigingen, diefstal enzovoort. Eigenlijk vind ik dat we er vaker aandacht aan moeten besteden.”

Zijn er bepaalde merken die jij niet meer inkoopt, omdat ze gevoelig zijn voor diefstal?: “Nee. Na die kraken was ik het wel even zat en had ik inderdaad geen zin meer om bepaalde merken te verkopen, maar dat is weer voorbij gegaan.”

Heb je je weleens onveilig gevoeld in de winkel?: “Ik sta nu zelf niet meer zo vaak op de winkelvloer, maar jaren geleden zijn mijn toenmalige bedrijfsleider en ik wel eens door twee ontevreden klanten bedreigd. Het waren nogal louche figuren die aardig wat persoonlijke dreigementen uitten en toen stond ik wel te trillen op mijn benen. De politie moest eraan te pas komen om ze de winkel uit te krijgen.”

Vind je het ok om camerabeelden van overvallers openbaar te maken?: “Daar moet je heel terughoudend in zijn, vind ik. Het is een dilemma want als je vaak bent overvallen dan word je daar natuurlijk helemaal ziek van, maar je nagelt iemand daar wel direct mee aan de schandpaal. In Nederland ben je onschuldig, totdat het tegendeel is bewezen.”