TOP

Nieuwe directeur Modefabriek, database winkeldieven werkt en faillissementsaanvraag Miss Etam van de baan

Modefabriek krijgt een nieuwe directeur, consumenten zijn bereid om hun gedrag aan te passen voor een duurzamere levering van een online aankoop. Het project met een database met winkeldieven in Kampen is zo’n succes dat andere gemeenten het gaan overnemen. En vakbond AVV ziet voorlopig af van de faillissementsaanvraag van Miss Etam. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 13 oktober 2020.

Lucel van den Hoeven vertrekt als directeur Modefabriek

Modefabriek-directeur Lucel van den Hoeven draagt na bijna 25 jaar zijn functie over aan medeaandeelhouder Caroline Krouwels. Hij wordt verantwoordelijk voor Denim Days, dat hij overneemt van Modefabriek. Van der Hoeven blijft wel aandeelhouder van Modefabriek BV en zal in die zin nog steeds betrokken blijven en meedenken in het verder ontwikkelen van het bedrijf. Meer over de directiewisseling lees in dit artikel.

Consumenten willen langer wachten op duurzamere levering

Consumenten zijn bereid om hun gedrag aan te passen voor een duurzamere levering van een online aankoop. Dat blijkt uit de nieuwe Duurzaamheidsmonitor voor de e-commercesector van Thuiswinkel.org. Zo is 42% van de consumenten positief over langer wachten op een bestelling als dat duurzamer is. Slechts 12% zegt dit niet te willen doen. 15% van de consumenten is bereid om te betalen voor een bezorging met minder CO2-uitstoot. Dit percentage is iets gedaald, want voor de coronacrisis was dit nog 17%. De woonsituatie van mensen maakt veel uit voor de bereidheid tot duurzaam online bestelgedrag. Inwoners van stadscentra (24%) zijn veel vaker bereid om te betalen voor een duurzame levering dan mensen die wonen in woonwijken (17%), in een dorp (14%), of buiten de bebouwde kom (10%). Opvallend is verder dat vooral Millennials (geboren tussen 1980 en 1994) in het laatste half jaar steeds minder bereid zijn om duurzame keuzes te maken als het gaat om online winkelen. Van de oudste generatie (babyboomers, geboren tussen 1946 en 1961) wil maar liefst 50% langer wachten op een bestelling als dat duurzamer is en 17% wil extra betalen voor minder CO2-uitstoot. Millennials stonden tot de zomer van 2020 ook te boek als duurzaam: 40% procent van hen was bereid te wachten en 18% gaf aan te willen betalen voor minder CO2-uitstoot. Sinds de zomer daalt dit animo echter snel: inmiddels wil nog maar een derde van de Millennials wachten (34%) en geeft nog maar 13% aan te willen betalen. Daarmee daalt hun bereidheid om te betalen voor CO2-reductie tot onder dat van Generatie X (1961-1980) en Generatie Z (1996-2005) met respectievelijk 14% en 18%.

Database winkeldieven heeft succes

Het project met een database met winkeldieven voor winkeliers in Kampen is een succes. Buurgemeenten Zutphen, Zwolle, Enschede en Wageningen gaan in navolging daarvan ook een database opzetten. Dat schrijft De Stentor. Er zijn nog geen exacte cijfers, maar winkeldiefstal in Kampen zou in deze periode behoorlijk afgenomen zijn. In Kampen kregen 54 winkeldieven een winkelverbod bij één bepaalde winkel en tien winkeldieven kregen een collectief winkelverbod. De app met de database is in samenwerking met het CCV opgezet. Alleen met inloggegevens krijgen winkeliers toegang tot de database met namen, foto’s en vergrijpen. Daarnaast worden er sancties opgelegd en geregistreerd. Geel is een waarschuwing na een winkeldiefstal. Blauw is een verbod van een individuele winkelier. Roze is een winkelverbod voor alle aangesloten winkels binnen de stad voor een jaar. Zwart is een langdurig collectief winkelverbod met een looptijd van twee jaar. De eerste proeven met het winkelverbodsysteem deed CCV tien jaar geleden in Deventer met een voorloper van deze app. Daar bleek dat winkeldiefstal met 40 procent afnam. Deventer werkt nog steeds met collectieve verboden.

Faillissementsaanvraag Miss Etam voorlopig van de baan

Vakbond AVV ziet voorlopig af van de faillissementsaanvraag van Miss Etam, meldt AVV-bestuurder Martin Pikaart aan Retailnews. Het AVV kondigde vorige week donderdag aan maandag het faillissement aan te vragen. Volgens de bond wordt het personeel niet betaald en zijn van de ruim honderd winkels er tussen de twintig en dertig gesloten, omdat de huur niet is voldaan. Inmiddels lijkt het erop dat de meeste medewerkers alsnog hun salaris hebben ontvangen. Miss Etam valt sinds september onder NXT Fashion van Martijn Rozenboom, die de keten overnam na het faillissement van FNG. Dat er inmiddels tientallen winkels van Miss Etam zijn gesloten, is volgens hem te wijten aan de verhuurders.

Faillissementen in september meer dan verdubbeld

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in september iets gestegen. Er zijn in acht bedrijven meer failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen blijft overigens laag. Sinds april 2020 daalde het aantal faillissementen vier maanden op rij en bereikte in augustus 2020 het laagste niveau na augustus 1999. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 211 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 40. Dat is er een meer dan in augustus. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, waardoor er dus ook meer faillissementen plaatsvinden. Relatief gezien werden in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Expositie Moam in de Hortus

Donderdag 15 oktober wordt de expositie Moam in de Hortus geopend, met werk van vijftien jonge multidisciplinaire kunstenaars. Ze ontwikkelden werk geïnspireerd op de flora en fauna uit de botanische tuin, allen met een sterke focus op duurzaamheid. Voor dit project werkt Moam samen met diverse partners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en expert zijn op dit gebied. Zo zijn ‘fashion artists’ Joris Moore, Juris Efneris en Stefan Vella door C&A begeleid en werkten zij uitsluitend met restmaterialen van C&A. De expositie is vanaf vrijdag 16 oktober tot en met zondag 15 november dagelijks te bezoeken. Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende events en workshops georganiseerd in de botanische tuin. Op woensdag 21 oktober organiseert C&A twee gratis workshops waarbij bezoekers meer leren over het recyclen van textiel. Er is een workshop denim upcycling door modeontwerper Juris Efneris en een workshop vlaggetjes maken door modeontwerper Joris Moore. Aansluitend op de workshops geeft Juris Efneris een rondleiding door de Hortus.