TOP

CBS: opnieuw minder modewinkels failliet

Het aantal modewinkels dat failliet gaat, is opnieuw gedaald in juni. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Er is reden voor optimisme."

Het aantal faillisementen loopt opnieuw verder terug, meldt het CBS. In de detailhandel gingen vorige maand 49 detaillisten op de fles. Dat zijn er drie minder dan in juni vorig jaar. Hiermee zet de dalende trend in het aantal faillisementen in de detailhandel door.

 

Minder modewinkels failliet 

 

Ook het aantal moderetailers dat definitief de deuren moest sluiten, is afgenomen, vertelt hoofdecnomoom van het CBS Peter Hein van Mulligen. “In juni waren dat er vijf, in mei 8 en in april ook 5. Dat is nog maar een handje vol in vergelijking met bijvoorbeeld 2013. Toen gingen er elke maand twintig tot dertig kledingwinkels failliet.”

 

Volgens Van Mulligen is dit ‘reden voor optimisme’, ook al lieten eerdere cijfers zien dat de bestedingen in de modebranche terugliepen. “Maar dat komt doordat de prijzen voor kleding zijn gedaald, niet doordat mensen minder kleding kochten.”

 

Handel

 

In totaal gingen 472 bedrijven en instellingen failliet. Dit brengt het totaal aantal failliete bedrijven in ons land op 2908 in het afgelopen half jaar. Dat is een daling van zestien procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2014. Eenmanszaken zijn in de telling niet meegenomen.

 

De meeste faillissementen in juni zijn uitgesproken in de handel, namelijk 100. Het aantal faillissementen bij de financiële instellingen kwam uit op 73. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de bouw (52), verhuur en overige zakelijk diensten (32) en vervoer en opslag (19) de bedrijfstakken waarin de meeste bedrijven failliet zijn gegaan in juni.