TOP

CBS: kledingwinkels plussen met bijna 46 procent in mei

De detailhandel heeft afgelopen mei 9,7 procent meer omgezet dan in mei 2020. Non-foodwinkels deden het beter dan foodwinkels; vooral mode- en schoenenzaken realiseerden mooie plussen.

Schoenenwinkels zagen de omzet in mei 2021 met iets meer dan 35 procent toenemen en kledingwinkels zelfs met bijna 46 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met de kanttekening dat mei 2020 door de eerste lockdown een zware maand voor de mode- en schoenenbranche was (met omzetverliezen van respectievelijk 23,4 procent en 20,5 procent, red.), terwijl de winkels afgelopen mei voor het eerst weer zonder afspraak klanten mochten ontvangen.

Bron: CBS

Beter dan twee jaar geleden

De kleding- en schoenenomzet was echter ook hoger dan in mei 2019, voor de pandemie. Ook de omzet van de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in recreatieartikelen, drogisterijen, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren was hoger dan in 2020 en 2019. In totaal groeide de omzet van de non-foodsector met 15,8 procent ten opzichte van vorig jaar, en met 19,2 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Online groei

De online omzet steeg in mei met 16 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Pure players zetten 16,1 procent meer om, multichannel winkeliers 15,9 procent.

Beeld: Charles Deluvio via Unsplash