TOP

Bread&Butter: trends mannenmode winter 2012-2013

Ook dit winterseizoen staat de term heritage nog volop in de belangstelling. In de hallen Superior Men en L.O.C.K van de Berlijnse modebeurs Bread&Butter lieten leerbewerkers, schoen- en kleermakers de kneepjes van het vak zien. Ambacht floreert.

De aandacht voor ambacht viel ook de organisatie van Bread & Butter op, die in hun eindrapport schrijven over een duidelijke verschuiving in de bezoekersstromen. Zo was het in de denimhal, waar normaal gesproken volle gangpaden het beeld bepalen, een stuk rustiger. In de hallen L.O.C.K en Superior Men merkten standhouders een grotere toeloop in vergelijking met eerdere edities. Winkeliers zijn duidelijk op zoek naar authentieke producten, naar kleding, accessoires en schoenen met een mooi verhaal.

Materiaalmixen
De kunst voor vele merken is om ambacht op de juiste wijze te combineren met nieuwe productieprocessen. Het Duitse Drykorn brengt klassieke trenchcoats van katoen dat voorzien wordt van een waxlaagje voor een glanzend effect. Veel merken gebruiken ook speciale verf- en wastechnieken om bij denims, chino’s en ribbroeken om een ambachtelijke, vintage look te creëren.

Kleur
Diepe en intense kleuren zoals rood, bruin, oranje zetten de authentieke look&feel extra kracht bij. Accessoires en shawls met fel geel, groen en blauw geven de winterse look wat extra jeu. Niet alle collecties zijn overigens overwegend donker. Zo zijn de zwart-wit gestreepte truien van Mads Norgaard fris doordat de mouwen in fluorroze lijken gedipt.

Prints
Nog steeds zijn de folklore- en Noorse prints veel in de collecties terug te zien. Ze zijn alleen niet allemaal meer zo klassiek als voorgaand seizoen. De kleurencombinaties zijn krachtiger en feller voor een speelse look.

Must-haves
– Gewatteerde bodywarmers met leervlakken
– Canvas rugtas met leren riempjes
– Verwassen of cleane ribbroeken in roestkleuren
– Gewatteerde en doorgestikte jassen of van nylon of van katoen
– Colbert van gekookt wol
– Lichtgewicht, ruw wollen (colbert) vesten en truien
– Doorgestikt gilet

Lees meer over de trends op de beurzen in de mannenmodespecial en ons nabeursnummer T7.