TOP

Blog: Rosita van der Kwaak op zoek naar mode in Peru

Textilia's Rosita van der Kwaak bracht afgelopen week een bezoek aan Peru Moda, de modeweek in Lima. Lees hier haar laatste blog.

“Na drie dagen in Peru kan ik de conclusie trekken dat het in de Peruaanse modewereld vooral draait om alpaca. De wol (en het bont) van deze aan de lama verwante dieren, die vooral leven in het zuiden van Peru, is hét ingrediënt voor modeontwerpers. En het is ook werkelijk prachtig om te zien wat ze van dit superzachte materiaal maken. Peruaanse ontwerpers staan te trappelen om naar Europa te komen, en sommigen hebben al in Parijs gestudeerd of geshowd.

Parijs

Zoals Emma Sanchez, winnares van de Young Designers Contest in Peru, die een plekje heeft gewonnen op de beurs Prêt-à-porter in Parijs en een breimachine, waardoor ze nu grotere aantallen kan produceren en patronen kan inweven. Of ontwerpster Jenny Duarte die al een aantal verkooppunten heeft in Parijs en klaar is voor de rest van Europa.

Ritsen

Maar Peru kan meer. Zo brachten we een bezoek aan Rey, producent van ritsen, labels en andere toebehoren. In de fabriek staan ontelbaar veel machines non-stop te draaien en zag ik hoe grote stukken koper of zink in één stuk een machine ingingen en er als rits weer uitkwamen. Rey is er klaar voor om de strijd aan te gaan met wereldwijd marktleider YKK (kijk maar eens wat er op je rits staat, grote kans dat het YKK is).

Groeiende economie

Ook als afzetmarkt moeten we Peru (en andere Zuid-Amerikaanse landen in de gaten houden). Hier vind je nog geen H&M en Zara. Maar de economie van Peru groeit en Peruanen hebben ook internet, modebladen en MTV, ze weten wat er in de wereld te koop is en willen er net zo uitzien.

Minder armoede

De ongelijkheid tussen arm en rijk is weliswaar groot, maar een steeds kleiner deel van het land leeft onder de armoedegrens. Toch is dit nog steeds 44,5%/ Het aandeel Peruanen dat in extreme armoede leeft daalde van 25% in 2001 naar 13% in 2009. Er openen steeds meer Westerse bedrijven een winkel; ik heb Mango en Tommy Hilfiger gespot in Lima en Zara schijnt op zoek te zijn naar geschikte locaties in Peru. Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is totdat de grote Westerse retailers de winkelstraten in Peru veroveren.”