TOP

Betalen zonder pincode populairder onder ouderen

50-plussers zijn enthousiaster dan jongeren als betalen zonder pincode ook in Nederland mogelijk wordt. Dat blijkt uit onderzoek van GfK Panel Services.

In landen als Zwitserland, Noord-Amerika, Australië, Duitsland, Zuid Korea en Engeland is het al langer mogelijk kleine bedragen af te rekenen met een betaalpas zonder pincode. Recentelijk kondigden ABN AMRO en ING aan dat zij volgend jaar de betaalpassen in Nederland geleidelijk willen gaan vervangen door een variant waarbij het mogelijk is om ‘contactloos’ te betalen.

Moeite met de pincode 

Uit onderzoek van GfK Panel Services onder ruim 17.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt nu dat 9% van de ouderen (50+) voorstander is van het afrekenen zonder pincode, nog voordat er uitgelegd is wat contactloos betalen inhoudt. Jongeren zijn met 4% iets terughoudender, maar geven wel vaker aan de mobiele telefoon te willen gebruiken. Dat ouderen enthousiaster zijn, heeft volgens GfK wellicht te maken met het feit dat zij meer moeite hebben met het onthouden van de pincode en vaker een onveilig gevoel hebben bij het pinnen. 

Negatief 

Als is uitgelegd wat contactloos betalen inhoudt, blijkt 25% van de Nederlanders (zeer) positief tegenover deze nieuwe betaalwijze. 31% is neutraal en 44% is juist (zeer) negatief Opvallend: het aandeel ‘negatievelingen’ neemt af naarmate de respondenten ouder zijn en het aantal ‘positievelingen’ toeneemt.

Schade beperkt

Contactloos betalen betekent het afrekenen van kleinere bedragen, bijvoorbeeld tot €25 en met een maximum van drie keer per dag. Dan blijft de schade beperkt als men de pas verliest. GfK vroeg daarom tevens of men een maximumbedrag zou willen en zo ja, wat dan een goed maximumbedrag per transactie zou zijn. Hier blijkt 95% van de jongeren (tot 29 jaar) een maximumbedrag wenst van 23 euro.

Geen maximum bedrag 

Slechts 5% hoeft geen maximum. Naarmate respondenten ouder zijn, hoeft een steeds groter percentage geen maximumbedrag. Bij de 50-plussers is dat 19% en bij de 65-plussers zelfs 34%. Indien men wel een begrensd bedrag op de pas wil, dan ziet GfK ook dit oplopen, naar circa 50 euro voor de ouderen.