TOP

Arbeidskrapte kost retail omzet, Veja opent in Madrid en minister kijkt naar ‘oneerlijke’ huurstijgingen

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken kijkt naar wettelijke mogelijkheden om in te grijpen bij ‘oneerlijke huurverhogingen’. Verder: de arbeidskrapte kost winkeliers nog steeds omzet, Detex gaat retailopleidingen verzorgen in Cast en Veja opent een winkel in Madrid. Dit is het nieuwsoverzicht van donderdag 6 juli.

Beeld: Textilia

Minister onderzoekt overheidsingrijpen bij ‘oneerlijke huurverhoging’

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken kijkt naar wettelijke mogelijkheden om in te grijpen bij ‘oneerlijke huurstijgingen’. Dat schrijft het FD. Aanleiding zijn de verhogingen die veel verhuurders vanaf januari 2023 hebben doorgevoerd voor retail- en horecabedrijven. In lijn met de contracten werden zakelijke huren vaak verhoogd met het inflatiecijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Afhankelijk van de referentiemaand kon dat percentage oplopen tot 14,5 procent.

Dat hoge cijfer kwam echter door de gestegen energie- en gasprijzen, waardoor ondernemers de pijn dubbel voelden. De discussie is verder op scherp gesteld omdat het CBS de meetmethode voor de inflatie heeft gewijzigd, waarmee deze met terugwerkende kracht een stuk lager uitkomt in 2022: geen 14,5 maar 7,8 procent. Inretail riep pandeigenaren eerder op met de kerninflatie te rekenen. Ook de Tweede Kamer vroeg de minister aan vorig jaar al op te treden, maar een overleg tussen vastgoed- en ondernemersverenigingen liep op niets uit. Kamerleden Thierry Aartsen (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) roepen nu op tot wetgeving die overheidsingrijpen bij ‘extreme situaties’ mogelijk maakt.

Detex gaat schoenenopleidingen aanbieden in Cast

Cast en Detex Opleidingen gaan samenwerken. Doel is om het kennisniveau van professionals in de schoenenbranche – winkelmedewerkers, managers en ondernemers – te vergroten, kondigen de partijen aan in een persbericht. Detex is gespecialiseerd in opleidingen voor de mode- en schoenenretail, ook op maat, en gaat de schoenentrainingen vanaf augustus 2023 verzorgen ‘tussen de schoenen’ in Cast. Het gaat om de opleiding tot schoenadviseur, de basistraining schoenen en een sales- en hospitalitycursus.

Door meer focus op vak- en productkennis te leggen, worden het niveau en de aantrekkingskracht van de retail volgens Cast en Detex groter. Dat is volgens Marijn Verschure, general manager bij Cast, ‘goed voor het imago van de hele industrie’. Matthijs Rombouts, manager van Detex Opleidingen, vult aan dat het gat tussen de kennis en het gevraagde niveau van medewerkers, zowel vanuit klanten als werkgevers, de afgelopen jaren groter is geworden. “Wij zijn een prachtige mogelijkheid dit gat met deze samenwerking te dichten.”

Minimalistisch met een vintage touch: Veja opent winkel in Madrid

Veja heeft een nieuwe winkel geopend, de vijfde voor het duurzame sneakerlabel, in Madrid. De brandstore is te vinden in kunstenaarsbuurt Justicia aan de 44 Calle del Barquillo, op de eerste verdieping van een opvallend V-vormig pand. Het interieur is van de hand van architectenbureau Plantea Estudio, volgens hetzelfde concept als de andere Veja-winkels: een minimalistisch design, waarbij gebruik wordt gemaakt van wat er al is en alleen het noodzakelijke wordt toegevoegd. De vestiging draait op groene energie.

Qua materialen is gekozen voor een mix van hout, baksteen en beton, het meubilair is afkomstig van lokale antiekzaken voor een ‘vintage touch’. Een van de eyecatchers is installatie van neonbuizen, die speciaal voor Veja is ontworpen door de Braziliaanse kunstenaar Kleber Matheus. De winkel van 190 vierkante meter heeft ook een instore schoenmakerij. Hier kunnen bezoekers hun sneakers en schoenen laten schoonmaken – ook als deze niet van Veja zijn. Veja startte in 2020 met dit repair-project in de winkel in Bordeaux.

UWV: ‘Arbeidskrapte kost winkeliers nog steeds omzet’

De oververhitte arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar iets afgekoeld, maar nog altijd bijzonder krap. Dat schrijft De Ondernemer op basis van onderzoek van het UWV. Vooral in de detailhandel is het gebrek aan medewerkers met 48.000 openstaande vacatures – ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal van pre-coronajaar 2019 – een groot probleem. Na de pandemie nam de krapte in korte tijd flink toe.

De omzetten van retailbedrijven komen hierdoor in gevaar, aldus het instituut. “Winkels passen hun openingstijden aan om personeelstekorten te ondervangen. Wel lijken de ergste tekorten achter de rug.” Waar winkeliers voorheen vooral scholieren inzetten, proberen ze vacatures nu steeds vaker te vervullen met 55-plussers, mensen met een arbeidsbeperking, buitenlandse studenten en Oekraïners.