TOP

Alpacawol verovert de wereld

We kunnen er straks niet meer omheen: alpacawol. Met zijn lichte, duurzame en zachte aard laat het steeds meer harten sneller kloppen. Alpacawol is bezig om de markt te veroveren.

Volgens de Inca’s was alpacawol kostbaarder dan goud en was het alleen bedoeld voor de keizer. Tegenwoordig is er internationaal steeds meer vraag naar het product uit Peru en gaat er steeds meer de grens over. Dit meldt Fashionmag.com.

Stijging export

De alpaca-export in Peru steeg tussen 2009 en 2013 naar 58 procent en leverde meer dan 130 miljoen dollar op. De wol werd voornamelijk vervoerd naar China, Italië en Japan. In de eerste acht maanden van dit jaar steeg de het percentage nog verder: er ging 66,6 procent meer alpaca de grens over ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Peruaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bijzonder materiaal

Derek Michell, eigenaar van het belangrijkste textielcentrum van Peru, vertelt tegen het Franse persbureau AFP wat alpacawol zo speciaal maakt: “Het is een bijzonder materiaal, dat je eerder kunt vergelijken met bont dan met wol – het is een stuk zachter, lichter, zijdeachtiger en duurzamer. Het heeft unieke thermische eigenschappen met dank aan de kleine belletjes in de vezels van het wol. Het houdt je warm in de winter en houdt je koel op warme dagen.”

Alpacafeest

Afgelopen november bezochten ontwerpers, inkopers en producten uit alle hoeken van de wereld het belangrijkste evenement in de alpacaindustrie: ‘Alpacafiesta’. “We hebben binnen een paar dagen voor meer dan 15 miljoen dollar aan alpacawol verkocht aan ongeveer 70 internationale inkopers”, vertelt Cesar Ludgens, één van de oprichters van het evenement.

Wehkamp, Mango en Marc O’Polo

Bekende retailers hebben die al kleding in hun schappen hebben gemaakt van alpacawol zijn bijvoorbeeld Wehkamp, Mango en Marc ‘O’Polo. Toch wil Jared Johnston, oprichter van het tijdschrift Alpaca Culture, dat nog meer inkopers, ontwerpers of andere mensen kennismaken met het wol. Want volgens hem denken veel mensen nog dat het wol een volks karakter heeft. “Maar er kan echt verfijnde kleding van het alpacawol worden gemaakt.”