TOP

Aantal ramkraken regionaal toegenomen

Winkels in Gelderland en Noord-Brabant worden relatief het vaakst getroffen door een ramkraak. Het Platform Nederlandse Detailhandel ziet de buit grotendeels naar het buitenland verdwijnen.

Ramkrakers die voorheen voornamelijk uit waren op benzinestations en juweliers, wijken steeds vaker uit naar modewinkels.

Volgens het Platform Nederlandse Detailhandel speelt het probleem vooral in het zuiden van Nederland: zes van de negen ramkraken in juni van dit jaar vonden in Noord-Brabant plaats. “Dat komt waarschijnlijk doordat daders dan snel de grens over kunnen”, zegt Sander van Golberdinge van het Platform Detailhandel. “Bovendien zijn daar veel snelwegen die dienen als een snelle vluchtroute.” Het gaat duidelijk om ‘rooftochten op bestelling’ constateert Golberdinge. de buit verdwijnt grotendeels naar het buitenland.

Landelijk gezien neemt het aantal ramkraken licht af. In 2006 werden er 203 ramkraken gepleegd tegen 163 in 2007.

In 2007 nog werd middenhoog gesegmenteerde jeanswinkel BOB Hoogland geramd. De luxe sportzaak Buitensport Four Seasons in Duiven is sinds 2001 drie keer doelwit geweest van ramkrakers. De daders hadden het op de nieuwe collectie van kledingmerk Gaastra gemunt. ,,Zo’n honderd jassen waren weg. Nooit meer iets van gezien, evenmin als van de daders”, vertelt directeur-eigenaar Paul Faber.

De gemiddelde schade per kraak bedraagt zo’n 30.000 euro. Ramkraken vormen daarmee een enorme kostenpost voor zowel ondernemers als verzekeringsmaatschappijen. Deze laatste verplichten ondernemers in toenemende mate effectieve aanvullende maatregelen te treffen. Brancheorganisatie Mitex vindt lokale overheden veel te laks als het gaat om het formuleren van beleid ter voorkoming van ramkraken.